Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Κυβέρνηση: Σε αναμμένα κάρβουνα λόγω ακρίβειας - Οι σκέψεις για ανασχηματισμό και εκλογικό νόμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Intimenews

Στις συζητήσεις που γίνονται για το πώς θα μπορέσει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού

Το θέμα της ακρίβειας τείνει να αποτελέσει τη μεγάλη παγίδα για την κυβέρνηση η οποία φαίνεται να μην κατανοεί την έντονη αντίδραση και σε πολλές φορές την απόγνωση του κόσμου. Και μπορεί πραγματικά να έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις για να περιοριστούν τα βάρη, όμως θα πρέπει να θυμούνται εκεί στα κυβερνητικά κλιμάκια πως ο πολίτης όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα ψηφίσει με γνώμονα την τσέπη του.

Η γάτα μου εκμυστηρεύτηκε πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν μία γενική απογοήτευση της κοινωνίας που αποτυπώνεται με μία πτώση της τάξης των 2 -το πολύ- μονάδων, χωρίς μάλιστα αυτό το ποσοστό να το καρπώνονται τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη γάτα, στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να βρουν τι φταίει και πώς μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση και να μην παγιωθεί ένα αρνητικό κλίμα με δεδομένο πως θεωρούν πως έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηριχθούν τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα. Ιδιαίτερα μάλιστα τους ανησυχεί και η μείωση της συσπείρωσης των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων και το ενδεχόμενο πολλοί που κρατούν σήμερα αποστάσεις να μην επιστρέψουν στην παράταξη την κρίσιμη ώρα.

Πηγές μου παραδέχονται πως ήταν λανθασμένη και ίσως και βεβιασμένη η αρχική εκτίμηση πως το κύμα ακρίβειας που ξέσπασε μάλιστα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα περιοριζόταν σύντομα καθώς πλέον η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και μάλιστα χωρίς να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

Στις συζητήσεις που γίνονται για το πώς θα μπορέσει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Η εικόνα που έχω εγώ πάντως θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην σκέφτεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στην παρούσα φάση και τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει αυτή η κρίση.

Αν τελικά, όμως, κυριαρχήσει το σενάριο που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρεί σε εκλογές τον Μάιο του 2023 τότε είναι πολύ πιθανό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να δούμε και κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έτσι ώστε η κυβέρνηση να πάει με άλλο αέρα στις κάλπες.

Και επειδή ακούω πολλά για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν τις εκλογές να σας πω πως ο Πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του και πως όλα θα κριθούν από το κλίμα που θα υπάρχει στην κοινωνία το επόμενο διάστημα. Η γάτα πάντως μου είπε να σας πω πως δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το αποκλείσουμε τελείως.

Διαβάστε επίσης:

Ο πόλεμος μεταθέτει τις εκλογές τον Μάιο του 2023