Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

H «βόμβα» Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο

H «βόμβα» Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο
Οι όποιες συζητήσεις και τα σενάρια για τις αλλαγές είχαν γίνει σε έναν πολύ κλειστό κύκλο

Η απόφαση Μητσοτάκη που προκάλεσε έκπληξη και στους πιο στενούς του συνεργάτες

Μαθαίνω πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες έπεσε σαν βόμβα ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και αυτό γιατί ακόμα και οι πιο στενοί του συνεργάτες είχαν μείνει με την εντύπωση πως ο Πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε αλλαγές στην εκλογική διαδικασία διασφαλίζοντας έτσι, όπως θεωρούσαν, την βιωσιμότητα της κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Για να καταλάβετε ακόμα και η γάτα έπεσε από τα σύννεφα καθώς όπως μου είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με πολύ δικούς του ανθρώπους είχε θέσει ως στόχο μια ισχυρή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

Mάλιστα ένα από τα σενάρια τα οποία είχαν εξεταστεί έφερε τον Πρωθυπουργό να καλούσε το σύνολο του πολιτικού κόσμου να πάρει θέση για το θέμα ρίχνοντας το μπαλάκι στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Από τη στιγμή κύριε Τσίπρα που θεωρείται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα δεν έχετε κανένα λόγο να μην στηρίξετε και το έξτρα μπόνους των 10 εδρών που θα σας βοηθήσει να κυβερνήσετε καλύτερα» θα ήταν το αφήγημα Μητσοτάκη.

Οι όποιες συζητήσεις και τα σενάρια για τις αλλαγές είχαν γίνει σε έναν πολύ κλειστό κύκλο χωρίς να έχουν σαφή εικόνα ακόμα και κυβερνητικά στελέχη που θα εμπλέκονταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις διαδικασίες.

Τί έγινε όμως και ο Πρωθυπουργός, παρά τις πολλές περί του αντιθέτου εισηγήσεις, άλλαξε γνώμη; Μαθαίνω λοιπόν πως ο ίδιος μιλώντας σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του τόνισε πως οφείλει να λειτουργήσει θεσμικά και με ξεκάθαρο τρόπο. Θεωρεί μάλιστα πως στους πολίτες θα πρέπει να πει την αλήθεια όταν έρθει η ώρα και να ζητήσει καθαρή εντολή για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο Μαξίμου γνωρίζουν πως μετά τις εκλογές είναι πλέον πολύ πιθανό να αναγκαστούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το κ. Ανδρουλάκη και σε αυτή τη λογική θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τη ρητορική που θα ακολουθήσει η ΝΔ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ.

Όπως φαίνεται πάντως οι εκλογές έχουν κλειδώσει, όπως σας έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό η γάτα για τον Μάιο του 2023. Στο Μαξίμου θεωρούν πως μέχρι τότε θα έχει ηρεμήσει η κατάσταση με την οικονομία, θα έχουν προχωρήσει κάποια από τα μεγάλα εμβληματικά έργα ενώ η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει και σε γενναίες μειώσεις στη φορολογία, δημιουργώντας στους πολίτες ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Με αυτά και με αυτά πάντως πρέπει να σας πω πως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έχει αρχίσει να επικρατεί αναβρασμός με δεδομένο πως όσο και καλά να πάει το κόμμα στις εκλογές κάποιες, και όχι λίγες έδρες, αναμένεται να χαθούν.