ΚΑΙΡΟΣ

Νέα επέλαση του χιονιά από σήμερα

Νέα επέλαση του χιονιά από σήμερα

Ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής (4/1) στη Δυτική Μακεδονία, το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, σχεδόν όλη τη χώρα.

Για σήμερα Δευτέρα (5/1) ο καιρός θα επιδεινωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, καθώς επιστρέφουν τα χιόνια, ο παγετός και οι βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πρώτα από τα βόρεια και στη συνέχεια σε όλη την επικράτεια βαθμιαία πτώση.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα διατεθούν στις αρμόδιες αρχές, εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας.Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Χιονίζει σε Πάρνηθα, Παρνασσό και Τρίπολη

Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις, με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η επέλαση του χιονιά έχει αρχίσει από την πόλη της Τρίπολης, όπου οι πρώτες νιφάδες έπεσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του νομού της Αρκαδίας.

arkadia copy

Οι κάτοικοι της πόλης θα πρέπει να εφοδιαστούν με ομπρέλα και χοντρά ρούχα, καθώς το πυκνό χιόνι θα συνοδεύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Χιονίζει και στο νομό Κορινθίας, με έντονη χιονόπτωση στην πόλη της Νεμέας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και βαθμιαία και στα υπόλοιπα ορεινά. Το βράδυ πιθανόν να χιονίσει και στα βόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ περαιτέρω πτώση θα σημειωθεί από το βράδυ.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα νότια, όπου στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω πτώση των τιμών της αναμένεται από το βράδυ.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στα νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της Ανατολικής Στερεά, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανό σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι θα πέσουν χιόνια στα ορεινά κυρίως της Βόρειας Κρήτης, ενώ τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ περαιτέρω πτώση θα σημειωθεί από το βράδυ.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές στα νότια, ενώ από το απόγευμα θα χιονίσει στα βορειότερα νησιά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου και στα νότια από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω πτώση των τιμών της από το βράδυ.

Ο καιρός τα Θεοφάνεια (Τρίτη 6/1/15)

Την Τρίτη τα φαινόμενα γενικά θα ενταθούν.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανατολική και νότια χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο.
Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα. Στα βόρεια θα σημειωθούν νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ο οποίος κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα για τους άστεγους

Ακόμη μια θερμαινόμενη αίθουσα ανοίγει ο δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων από το ψύχος καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του δήμου τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων από το ψύχος, συνεχίζονται με συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους, από ειδικά κλιμάκια, καθώς και με ανοιχτούς θερμαινόμενους χώρους.

Έτσι, εκτός από τις δύο θερμαινόμενες αίθουσες που λειτουργούν στα γραφεία της δημοτικής κοινότητας στον Κολωνό (210-5157553) και στη Λέσχη Φιλίας στην Γκράβα, ανοίγει και τρίτη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας του Αγίου Παύλου, (Μαμούρη 22 κ Δύμης, Σταθμός Λαρίσσης, 210 - 8223946) δυναμικότητας έως και 20 ατόμων.

Υπολογίζεται ότι έως σήμερα στις δύο αίθουσες, που ήδη λειτουργούν, φιλοξενήθηκαν 67 άτομα, ενώ για τέσσερα άτομα κρίθηκε επιβεβλημένη η διακομιδή τους σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Παράλληλα, ομάδες ειδικών από την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, συγκροτώντας κλιμάκια, συνεχίζουν τις επιτόπιες παρεμβάσεις και σε συνεργασία με 16 φορείς, εθελοντικές ομάδες και εξειδικευμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, εφοδιάζουν τους αστέγους με κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους.

Στις θερμαινόμενες αίθουσες του δήμου Αθηναίων για τη φιλοξενία αστέγων προσφέρονται γεύματα, ενώ μέλη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου παρέχουν ψυχολογική στήριξη και επιχειρούν να πείσουν τους αστέγους συμπολίτες μας να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για τον χειμώνα, στους ξενώνες φιλοξενίας του δήμου.

Αιτήματα για φιλοξενία αστέγων και συμπολιτών που έχουν ανάγκη δέχτηκε ο δήμος Αθηναίων και από άλλους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία ανταποκρίθηκε θετικά.

Όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, ο τετραψήφιος 1595, για περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Πού χρειάζονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τις περιοχές, όπου η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται απαραίτητη.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.A. Φλώρινας
Ε. Ο. Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) από το 6ο έως 25ο χλμ.
Επ. Ο. Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο - 30ο χλμ.
Επ. Ο. Αμυνταίου – Νυμφαίου από 18ο έως 21ο χλμ.
Δ.A. Καστοριάς
Επ. Ο. Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο –28ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ KENΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. Πέλλας
Δημ. και Επ. Ο. δίκτυο Νομού, καθώς και Δ.Ε. Βεγορίτιδας Δήμου Έδεσσας
Επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο Δ.Ε. Έδεσσας
Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας.
Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ, Βόρρας, από το 9o έως 25ο χλμ.
Δ.Α. Ημαθίας
Δημ. Ο. Νάουσας - Τρία Πέντε Πηγάδια από 10o χλμ. έως 17ο χλμ. (χ/κ)
Επ. Ο. Νάουσας - Ροδοχωρίου από 10ο χλμ. έως 14ο χλμ.
Δημ. Ο. Νάουσας - Σελίου από 10ο χλμ. έως 17ο χλμ. (χ/κ)

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δ.Α Καρδίτσας
Επ. Ο. Καρδίτσας - Άρτας, από 38ο - 61ο χλμ. θέση «Τύμπανος».
Επ. Ο. Μουζακίου - Στεφανιάδας, από 10ο - 22ο χλμ. θέση «Αγ.Νικόλαος».

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ. Α. Φωκίδας
Επ. Ο. Γραβιά – Καλοσκοπή – Πυρά – Μαυρολιθάρι – Καστριώτισσα.
Επ. Ο. Καλοσκοπή – Πανουργιά – Στρόμη.
Επ. Ο. Γραβιά – Βάργιανη.
Επ. Ο. Πολύδροσος – Άνω Πολύδροσος – Χ/Κ Παρνασσού.
Επ. Ο. Πενταγιοί – Αρτοτίνα.
Επ. Ο. Πολύδροσος – Επτάλοφος - Χ/Κ Παρνασσού.
Δ.Α. Βοιωτίας
Στο ορεινό οδικό δίκτυο Ελικώνα, προς Επταλόφο και Χ/Κ Παρνασσού.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α Αχαΐας
Επ. Ο. Ακράτας - Ζαρούχλας
Δημ. Ο. Τ.Κ. Περιστέρας Ακράτας Δήμου Αιγιαλείας – Χ/Κ Καλαβρύτων

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δ.Α Κορινθίας
Επ. Ο. Δερβενίου – Γκούρας, από 16ο χλμ και άνω.
Επ. Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 18ο χλμ και άνω.
Επ. Ο. Τρικάλων – Καρυάς, από 1ο χλμ.
Δ.Α. Αρκαδίας
Ε.Ο. Τρίπολης- Λεβιδίου - Νεμέας, από 47ο - 51ο χλμ.
Επ. Ο. Άστρους – Αγ. Πέτρου, από το 10ο χλμ.
Επ. Ο. Άστρους – Καστανίτσας, από το 10ο χλμ.
Στο ορεινό οδικό δίκτυο του Μαινάλου – Χρυσοβίτισι –Αλωνίσταινα – Στεμνίτσα – Καρδάρα.
Στο ορεινό οδικό δίκτυο του Πάρνωνα – Άνω Δολιανά –Δραγούνη – Καστρί – Αγ. Πέτρος – Παλαιοχώρι – Αγ. Βασίλειος – Βασκινά.

Σχετικές ειδήσεις