ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός τώρα: Συναγερμός για ακραία φαινόμενα – Μήνυμα από το 112 στη Δυτική Ελλάδα

Καιρός τώρα: Συναγερμός για ακραία φαινόμενα – Μήνυμα από το 112 στη Δυτική Ελλάδα

Nέα ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Μήνυμα από το 112 στη Δυτική Ελλάδα προκειμένου «να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις» από τα ξημερώματα του Σαββάτου - Ο έμπειρος μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως θα έχουμε ραγδαίες βροχές κυρίως στην δυτική Ελλάδα στην ανατολική Θράκη, και στα Δωδεκάνησα

Από την Πολιτική Προστασία στάλθηκε μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας.

Σε αυτό γίνεται προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και συνιστά στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή μπορεί να πλημμυρίσουν.

SMS από το 112 έλαβαν - σύμφωνα με το messinialive.gr - και οι κάτοικοι της Μεσσηνίας, πριν από λίγο, με προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί όσους βρίσκονται στο Νομό εν όψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να “χτυπήσει” την περιοχή μας από τα ξημερώματα του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η Πολιτική Προστασία απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης αναμένονται από τα ξημερώματα και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου στη Μεσσηνία.

Πηγή: messinialive.gr

Εν τω μεταξύ βαθμιαία ενίσχυση των νοτίων ανέμων αναμένεται απόψε στον Σαρωνικό και στον Νότιο Ευβοϊκό. Οι θυελλώδεις άνεμοι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλών κυμάτων. Σύμφωνα με το μοντέλο κυματισμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το σημαντικό ύψος του κύματος αναμένεται να φτάσει τα 5 έως 6 μέτρα στον Σαρωνικό και τα 4 έως 5 μέτρα στον Νότιο Ευβοϊκό.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου στην Αττική θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ, ενώ στον Σαρωνικό και στον Νότιο Ευβοϊκό θα κυμαίνονται από 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για την κακοκαιρία: Τα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» και την Αττική

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως θα έχουμε ραγδαίες βροχές κυρίως στην δυτική Ελλάδα στην ανατολική Θράκη, και στα Δωδεκάνησα.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, συγκεκριμένα στην Εύβοια και στις Σποράδες αλλά και στις υπόλοιπες κέντρο – νότιες περιοχές του Αιγαίου, θα βρέχει αλλά όχι με δυνατή ένταση όσο στις άλλες περιοχές τη επικράτειας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας είναι η αυριανή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν και την Αττική, το απόγευμα του Σαββάτου, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ: Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (9-12-2021) τροποποιείται και αναβαθμίζεται σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11-12-2021) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

  • Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.
  • Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για την κακοκαιρία: Τα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» και την Αττική

F-35: «Κλειδώνει» η συμφωνία! Ραγδαίες εξελίξεις από Γενάρη – Πότε εκτιμάται ότι θα έρθουν Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα: 5.087 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 103 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 702 οι διασωληνωμένοι