ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Συνεχίζονται τα χιόνια και το ψύχος – Πού υπάρχουν προβλήματα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Συνεχίζονται τα χιόνια και το ψύχος – Πού υπάρχουν προβλήματα
EUROKINISSI

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με τα χιόνια και το ψύχος να «χτυπούν» περιοχές της Ελλάδας μέχρι και την Πέμπτη. Σε ποιες περιοχές υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω καιρού.

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα σαρώνει την Ελλάδα για τέταρτο 24ωρο. Κρύο, χιόνια και προβλήματα είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται από το πέρασμα του ψυχρού κύματος από τη χώρα, με τη Στερεά Ελλάδα, τη Μαγνησία και τις Σποράδες να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα έντονα φαινόμενα. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Μακεδονία, αλλά και στην Πελοπόννησο όπου ο παγετός κατέστρεψε καλλιέργειες, ενώ στην Αττική παρότι δεν παρατηρήθηκαν τα προβλήματα του 2022 με την κακοκαιρία Ελπίδα, δεν έλειψαν εκ νέου οι δυσκολίες.

Ειδικότερα στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια, δόθηκε μεγάλη μάχη έτσι ώστε να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο και να αποκατασταθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στο δίκτυο ύδρευσης.

Οι εικόνες το πρωί της Τετάρτης (8/2) από τη Ροδόπολη, τον Διόνυσο και αντίστοιχες περιοχές στα βόρεια της Αττικής είναι ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώθηκε από τα φαινόμενα στη διάρκεια της νύχτας.

Για ένα ακόμα 24ωρο παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα και στην Εύβοια, όπου αρκετά χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες έτσι ώστε να φτάσουν στα σημεία που πρέπει να τοποθετήσουν γεννήτριες για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο όλης της χώρας, οι εθνικές οδοί έχουν ανοίξει και για τα βαρέα οχήματα με τις αλυσίδες βέβαια σε πολλά σημεία να είναι υποχρεωτικές. Στο επαρχιακό δίκτυο υπάρχουν αρκετά προβλήματα ακόμα σε περιοχές της Εύβοιας, του Πηλίου αλλά και της Αχαΐας.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Συνεχίζονται ο παγετός και οι κατά τόπους χιονοπτώσεις

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι κατά τόπους χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται σήμερα Τετάρτη 08-02-2023 και ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά θα συνεχιστούν και αύριο Πέμπτη 09-02-2023.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Τετάρτη (08/02/2023)

1) Θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις ή το χιονόνερο στα ανατολικά και νότια. Στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι και τις απογευματινές ώρες.

2) Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια.

Για αύριο Πέμπτη (09/02/2023)

Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους τα φαινόμενα να είναι έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Επιπροσθέτως ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ημιορεινά-ορεινά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικές ειδήσεις