ΚΑΙΡΟΣ

Βουλγαρία: Συμφωνία 4 κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Βουλγαρία: Συμφωνία 4 κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τέσσερα και όχι τρία θα είναι τελικά τα κόμματα που θα συνεργαστούν και θα αποτελέσουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Βουλγαρία.

Ο πρόεδρος του GERB και μελλοντικός πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, υπέγραψε συμφωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου, του Πατριωτικού Μετώπου και του κεντροαριστερού ABV.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα αποτελείται από το GERB (δύο αντιπρόεδροι, δώδεκα υπουργοί) και το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο (ένας αντιπρόεδρος, έξι υπουργοί), στη βάση της σχετικής Πολιτικής Συμφωνίας, την οποία υπέγραψαν ο κ. Μπορίσοφ και οι έξι πολιτικοί αρχηγοί της κεντροδεξιάς Ένωσης.

Κορύφωση των τεράστιων προσπαθειών του GERB χαρακτήρισε ο Μπορίσοφ την υπογραφή της Συμφωνίας Συνασπισμού με το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο. Όπως χατακτηριστικά ανέφερε «είχαμε φτάσει τουλάχιστον δέκα φορές στα πρόθυρα νέων εκλογών κατά τις διαπραγματεύσεις».

«Συμβιβασμό της λογικής» χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση η πρώην Βουλγάρα Επίτροπος Μεγκλένα Κούνεβα, που θα είναι η αντιπρόεδρος του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο πρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου Βαλέρι Συμεώνοφ έδωσε στο φως Διακήρυξη Στήριξης της νέας κυβέρνησης, οι κύριοι πολιτικοί άξονες της οποίας συμπίπτουν με το πρόγραμμα του κόμματος του.

Τον ρόλο του «κοινωνικού συντελεστή» προσδοκά να παίζει το κεντροαριστερό ABV, ο εκπρόσωπος του οποίου Ιβάιλο Κάλφιν αναλαμβάνει αντιπρόεδρος και υπουργός δημογραφίας και κοινωνικής πολιτικής, όπως αναγγέλθηκε κατά τη δημοσιοποίηση της Συμφωνίας, με την οποία η παράταξη του πρώην προέδρου Γκιόργκι Παρβάνοφ εξέφρασε επίσημα τη δέσμευσή της στην υποστήριξη της κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση εκφράζει την προσδοκία της πολιτικής ηγεσίας της Βουλγαρίας να δρομολογεί τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα σε συγχορδία με το πνεύμα συνεργασίας Αριστεράς και Δεξιάς στην Ευρώπη, όπως επισήμανε ο κ. Μπορίσοφ.

Ο κ. Παρβάνοφ τόνισε, ότι η πολιτική συνεργασία της παράταξης του με το GERB δεν αντιστοιχεί σε ίδρυση συνασπισμού των δύο κομμάτων.

«Ποιοτική βελτίωση της πολιτικής σταθερότητας» και «ένδειξη νέας, ωριμότερης πολιτικής κουλτούρας» χαρακτήρισε τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ, στον οποίο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παρουσίασε τα ονόματα των νέων υπουργών.

Η συζήτηση και η επίσημη έγκριση του νέου Υπουργικού συμβουλίου από τη Βουλή θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις