ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κινητοποιήσεις μαθητών μετά τον θάνατο διαδηλωτή

Γαλλία: Κινητοποιήσεις μαθητών μετά τον θάνατο διαδηλωτή

Περισσότερα από 20 σχολεία του Παρισιού απέκλεισαν την Πέμπτη (06/11) μαθητές λυκείου οι οποίοι διαμαρτύρονται για το περιστατικό της 26ης Οκτώβρη και συγκεκριμένα τον θάνατο 21χρονου διαδηλωτή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αστυνομικούς.

Από τα 200 επαγγελματικά, γενικά και τεχνικά Λύκεια του Παρισιού, 25 αποκλείσθηκαν για μερικές ώρες το πρωί, από τα οποία τα έξι πλήρως, όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές. Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή, 29 ιδρύματα αποκλείσθηκαν, 15 από τα οποία πλήρως. Δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια ούτε ζημιές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πρόσβαση στα σχολικά ιδρύματα αποκαταστάθηκε στη συνέχεια ενώ οι διαδηλωτές –μερικές χιλιάδες μαθητές συνοδευόμενοι από μερικούς εκπαιδευτικούς και φοιτητές– συγκεντρώνονταν σε μια κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου μερικοί σκαρφάλωσαν σ' ένα άγαλμα για να κρεμάσουν ένα πανό από κόκκινο ύφασμα με την επιγραφή "Η αστυνομία δολοφονεί, Ρεμί αναπαύσου εν ειρήνη".

Ο Ρεμί Φρες (φωτό), ένας νεαρός οικολόγος, σκοτώθηκε από την έκρηξη μιας βομβίδας που εκτοξεύθηκε από τους χωροφύλακες στο χώρο του φράγματος του Σιβάν (νοτιοδυτική Γαλλία), σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας. Οικολόγοι και τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι αντιπαρατίθενται όσον αφορά το κατά πόσον ενδείκνυται η κατασκευή αυτού του φράγματος που προορίζεται για την άρδευση αγροτικών εδαφών και έχει αντίτιμο την καταστροφή μιας υγρής ζώνης.

Η κινητοποίηση των μαθητών πραγματοποιήθηκε σε καλή ατμόσφαιρα.

«Ο Ρεμί Φρες σκοτώθηκε από τα χέρια της αστυνομίας. Η δουλειά των δυνάμεων της τάξης δεν είναι να σκοτώνουν. Θέλουμε μια αλλαγή στην αντίδραση των δυνάμεων της τάξης», έλεγε ένας νεαρός με κουκούλα στο κεφάλι και κασκόλ στο πρόσωπο που άφηνε να φαίνονται μόνο τα μάτια του.

«Έναν φόνο δεν πρέπει να τον παίρνουμε ελαφρά, δεν βρισκόμαστε σε μια δικτατορία».

Μετά το θάνατο του νεαρού οικολόγου, πολλές διαδηλώσεις, που σε μερικές περιπτώσεις στιγματίσθηκαν από βιαιότητες, όπως στη Νάντη (δυτική Γαλλία) και την Τουλούζη (νοτιοδυτική Γαλλία) το περασμένο Σάββατο, οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο θάνατός του, ο πρώτος από το 1986 σε διαδήλωση που καταστέλλεται από την αστυνομία στη μητροπολιτική Γαλλία, προκάλεσε σοκ στη χώρα και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την σοσιαλιστική γαλλική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει ήδη πολλές διαμάχες.

Σχετικές ειδήσεις