ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Έρχονται καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι το Σαββατοκύριακο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Έρχονται καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι το Σαββατοκύριακο

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (10 και 11/10/2015) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να πλήττουν αρχικά τα δυτικά της χώρας τα οποία στην συνέχεια θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

ΠΟΥ ΘΑ «ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ» ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):

Κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων 48 ωρών θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι, που κατά τόπους θα φτάσουν στα 9 μποφόρ, τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα, μάλιστα, ευνοούν και τη μεταφορά σκόνης στα δυτικά και τα νότια.

Η κακοκαιρία, από την οποία αναμένονται επικίνδυνα αλλά όχι ασυνήθιστα φαινόμενα, θα ξεκινήσει από το μεσημέρι του Σαββάτου και από τα δυτικά.

Πρώτες περιοχές που θα πληγούν από τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους θα είναι τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επεκτείνονται ανατολικότερα.

Έτσι την Κυριακή αναμένεται να επηρεάσουν σχεδόν όλη τη χώρα, από την Πελοπόννησο, την Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, και πιθανώς πρόσκαιρα το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής.

Αναλυτική πρόγνωση για το Σάββατο (10/10/2015)

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας οι οποίες σταδιακά θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις νοτιανατολικοί στο Ιόνιο.

Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Αττική οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές οι οποίες από τη νύχτα πιθανόν να μετατραπούν σε καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα 6 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 17 και 20 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις και από το μεσημέρι βροχές και τη νύχτα καταιγίδες.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα ενταθούν. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα.

Θερμοκρασία: από 16 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και από τη νύχτα καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 27 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως από το βράδυ στα βόρεια.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νοτιά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Κυριακή (11/10)

Στη νοτιανατολική νησιώτικη χώρα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες θα είναι τοπικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας και πιθανώς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το βράδυ. Σημειώνεται ότι ευνοείται ότι η μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε μικρή άνοδο στα ανατολικά και τα νότια ενώ στα υπόλοιπα θα σημειωθεί μικρή πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές.

Σχετικές ειδήσεις