ΚΑΙΡΟΣ

Σεισμός Ζάκυνθος: Καρέ – καρέ η πορεία του τσουνάμι μέχρι την Ιταλία

Σεισμός Ζάκυνθος: Καρέ – καρέ η πορεία του τσουνάμι μέχρι την Ιταλία

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ανοιχτά της Ζακύνθου προκάλεσε ένα μικρό τσουνάμι που έφτασε μέχρι τις ακτές της γειτονικής Ιταλίας.

Σε μόλις 26 λεπτά έφτασε στην Πελοπόννησο ενώ σε 56 άγγιξε τις ακτές της Ιταλίας

Την πορεία που ακολούθησε το τσουνάμι μετά τον μεγάλο σεισμό αποτυπώνει βίντεο που δημοσίευσε ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.

Το δυνατό κύμα χρειάστηκε 56 λεπτά για να φτάσει στις ακτές της Ιταλίας, ενώ στην Πελοπόννησο έφτασε ταχύτατα σε μόλις 26 λεπτά.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, το τσουνάμι έφτασε στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο μετά από 26 λεπτά αγγίζοντας και τα 20 εκατοστά. Στη συνέχεια όπως θα στο παρακάτω βίντεο, 56 λεπτά περίπου μετά τον σεισμό, τα κύματα από το τσουνάμι έφτασαν μέχρι τη θάλασσα του Le Castella, στην επαρχία Crotone της Ιταλίας αγγίζοντας περίπου τα 6 εκατοστά σε σύγκριση με τη μέση στάθμη της θάλασσας και τα 9 εκατοστά προς τον θαλάσσιο χώρο του Crotone τα αμέσως επόμενα λεπτά.

«Αν και αυτά τα ύψη μπορεί να υποδηλώνουν ένα μη σημαντικό γεγονός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κύματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους, επειδή φθάνουν στις ακτές με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα», αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος.

Όπως επισημαίνει, ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά. Αρκετοί μάρτυρες, όπως αναφέρθηκαν από τα πρακτορεία Τύπου, παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύψους περίπου μισού μέτρου σε ορισμένες περιοχές του Salento, στην ακτή μεταξύ Capo di Leuca και Otrantο της Ιταλίας.

«Στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα ισχυρών σεισμών, υπήρξαν αρκετά τσουνάμι, όπως αυτό το 365 μ.Χ., το οποίο ξεκίνησε από την Κρήτη και το οποίο κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου προκαλώντας παράλληλα χιλιάδες θανάτους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2015, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,5 κοντά στη νήσο Λευκάδα που δημιούργησε επίσης ένα μικρό τοπικό τσουνάμι», σημείωσε ο κ. Αρναούτογλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ζάκυνθος: Εκκενώνονται σπίτια - Σε επιφυλακή για το μεγάλο μετασεισμό