ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με χαλάζι και καταιγίδες θα χτυπήσει ο «Φοίβος» - Κίνδυνος για πλημμύρες (pics)

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με χαλάζι και καταιγίδες θα χτυπήσει ο «Φοίβος» -  Κίνδυνος για πλημμύρες (pics)
EUROKINISSI

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Ειδήσεις: Σε πλήρη ισχύ είναι σήμερα Παρασκευή (25/1) το νέο αναθεωρημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Φοίβος», όπως ονομάστηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), είναι οι βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, οι καταιγίδες και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν -κατά κύριο- λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Δύο διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά επηρεάζουν από την Τρίτη τον καιρό της Ελλάδας. Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί μέχρι και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Η κακοκαιρία έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πιθανώς θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 22 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

Ισχυρή καταιγίδα στην Αθήνα

Ισχυρή βροχόπτωση τώρα Αθήνα #newsbombgr

Geplaatst door newsbomb.gr op Donderdag 24 januari 2019
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 26/01meteo

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Σήμερα, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις,

Σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο προς επικαιροποίηση που εξέδωσε η ΕΜΥ, σε συνέχεια του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού της περασμένης Τρίτης, αυτά τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και από το μεσημέρι της Παρασκευής στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις -κατά τόπους πυκνές- αναμένεται να σημειωθούν αύριο στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, οι άνεμοι προβλέπεται ότι θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι και η έντασή τους θα φθάνει τα 8 και στο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ.

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές που τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και γρήγορα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν βαθμιαία στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας όπου θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες στα δυτικά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς όπου θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ που από τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες. χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες, από τις μεσημβρινές ώρες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Δείτε επίσης:

ΟΠΕΚΑ: Διαθέσιμη από τη Δευτέρα η ηλεκτρονική αίτηση για τις προνοιακές παροχές αναπηρίας

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Keaprogram: Δείτε την ημερομηνία πληρωμής για τον Ιανουάριο

ΑΣΕΠ 3Κ/2018: Συνεχίζεται ο έλεγχος των αιτήσεων για τις 8.176 προσλήψεις στους δήμους

Βιβλιάρια υγείας: Καταργούνται άμεσα - Δείτε τις τέσσερις μεγάλες αλλαγές

Σχετικές ειδήσεις