ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τον εκφοβισμό δημοσιογράφων στην Τουρκία – Νέα έφοδος σε περιοδικό

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τον εκφοβισμό δημοσιογράφων στην Τουρκία – Νέα έφοδος σε περιοδικό

Τις «πιέσεις» και τους «εκφοβισμούς» που άσκησαν οι αρχές εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, όπου στις βουλευτικές εκλογές θριάμβευσε το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατήγγειλε ο Λευκός Οίκος - Έφοδος της τουρκικής αστυνομίας στα γραφεία περιοδικού.

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον τουρκικό λαό για τη συμμετοχή του στις εκλογές» υπογράμμισε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που αναμένεται να επισκεφθεί στα μέσα Νοεμβρίου την Τουρκία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20.

«Ανησυχούμε ωστόσο πολύ για το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης δέχθηκαν πιέσεις και εκφοβισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την έκθεση των παρατηρητών της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίοι επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι τα επεισόδια βίας «παρεμπόδισαν τις δυνατότητες των υποψηφίων να διεξάγουν μια ελεύθερη εκστρατεία».

«Έχουμε, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις όπως επίσης δημοσίως, διατυπώσει τις ανησυχίες μας που σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι στην Τουρκία», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Συγχαρητήρια Μέρκελ σε Νταβούτογλου

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε σήμερα (2/11) στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του κόμματός του, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση να υπάρξει σύντομα κοινή δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα, αλλά και ότι ο Νταβούτογλου τόνισε στη νικητήρια ομιλία του πως επιθυμεί να ξεπεραστούν η πόλωση και οι εντάσεις στην τουρκική κοινωνία.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμφώνησαν επιπλέον ότι ο διμερής διάλογος σχετικά με την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων πρέπει να συνεχιστεί και να καταλήξει σύντομα στη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

nokta1

Έφοδος της τουρκικής αστυνομίας στα γραφεία περιοδικού

Στο μεταξύ, ένα ενημερωτικό περιοδικό που πρόσκειται στην Αριστερά κατήγγειλε σήμερα ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του και προσήγαγε δύο συντάκτες του, λόγω του εξώφυλλού του στο οποίο υποστηριζόταν ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου θα βαθύνει τη διχόνοια και θα πυροδοτήσει εντάσεις σε ολόκληρη την χώρα.

nokta

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nokta κυκλοφόρησε με τον τίτλο «η έναρξη του εμφυλίου πολέμου», μία ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέκτησε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε μια ευρεία νίκη για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η διεύθυνση του περιοδικού επισήμανε ότι το γραφείο ενός εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη απαγόρευσε τη διανομή του τελευταίου τεύχους και διέταξε την έφοδο αφού το εξώφυλλο δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο.

Οι αρχές είχαν επίσης πραγματοποιήσει μια έφοδο στα γραφεία του εν λόγω έντυπου μέσου πριν από δύο μήνες, καθώς είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο τον πρόεδρο Ερντογάν να τραβάει χαμογελαστός μια «σέλφι» μπροστά από το φέρετρο ενός στρατιώτη.

ardogan

Σχετικές ειδήσεις