ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Τέξας - Το προφίλ του 21χρονου δράστη: «Σπασίκλας και παράξενος» (pics)

Μακελειό στο Τέξας - Το προφίλ του 21χρονου δράστη: «Σπασίκλας και παράξενος» (pics)

Ηνωμένες Πολιτείες: O 21χρονος  Patrick Crusius από το Άλεν του Τέξας είναι ο βασικός ύποπτος για την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στο εμπορικό κατάστημα «Walmart», στο Ελ Πάσο του Τέξας, το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019.

Σε εντατικούς ρυθμούς εργάζονται οι αμερικανικές Αρχές ώστε να διαπιστώσουν τα κίνητρα του 21χρονου δράστη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Αρχές εξετάζουν, πλέον, τα γραπτά κείμενα που έχει «ανεβάσει» στο Διαδίκτυο ο Crusius, μερικές ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση.

Σύμφωνα με τις αναφορές της Αστυνομίας, ο 21χρονος είναι αντιμέτωπος με πιθανές κατηγορίες πολλαπλής ανθρωποκτονίας, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ελ Πάσο, ανέφερε πως ο δράστης παραδόθηκε, χωρίς να φέρει αντιστάσεις, όταν οι άντρες των ειδικών δυνάμεων τον πλησίασαν.

Οι Αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν πως πρόκειται να εισηγηθούν την ποινή του θανάτου κατά του δράστη από την οποία βρήκαν τον θάνατο 20 άνθρωποι το Σάββατο σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

Δείτε στην gallery ποιος ήταν ο 21χρονος:

Φοιτητής στο κολλέγιο Κολίν του Ντάλας

O Patrick Crusius ήταν φοιτητής στο Κολλέγιο Κολίν, στα νοτιοανατολικά του Ντάλας, την περίοδο 2017 - 2019, κάτι που επιβεβαίωσε και το ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Το Κολλέγιο Κολίν είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις κρατικές και ομοσπονδιακές αρχές, πάνω στις έρευνές τους για αυτή την ευαίσθητη τραγωδία. Βρισκόμαστε δίπλα στον κυβερνήτη και σε όλους τους Τεξανούς, εκφράζοντας τη λύπη μας για τα θύματα», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση ο πρόεδρος του κολλεγίου.

Το «μανιφέστο του μίσους»

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει από χθες το μανιφέστο τεσσάρων σελίδων που φέρεται να είχε αναρτήσει ο Crusius σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για ένα κείμενο τεσσάρων σελίδων με ρατσιστικό και εθνικιστικό περιεχόμενο. Σε αυτό, ο δράστης κατηγορεί τους ισπανόφωνους αλλά και τους Αμερικανούς πολίτες πρώτης γενιάς -δηλαδή όσους έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ από μετανάστες γονείς- ότι «κλέβουν» τις δουλειές των λευκών και αλλοιώνουν την κουλτούρα της χώρας.

«Πιθανότατα σήμερα θα πεθάνω», ανέφερε σε σημείο του μανιφέστου ο 21χρονος.

Στο εν λόγω κείμενο, ο νεαρός μακελάρης, μιλά για την «εισβολή των ισπανόφωνων» στο Τέξας ενώ παράλληλα αναφέρεται και στη σφαγή στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, την οποία διέπραξε λευκός ρατσιστής στις 15 Μαρτίου.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από το μακελειό:

Στο κείμενο του χαρακτηρίζει «τραγική» την παράταξη των Ρεπουμπλικανλων, καθώς αποτελεί μια «επαγγελματική εταιρεία», που μπορεί να αυξήσει τη μετανάστευση. Μάλιστα, ο συγγραφέας αναφέρει πως είχε τις ίδιες απόψεις για τους μετανάστες πριν αναλάβει την προεδρία στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη δημοσίευση, αναφέρεται επίσης πως ο δράστης προετοίμαζε την επίθεση σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα και περιγράφει τα όπλα που θα χρησιμοποιούσε.

Τόσο το Facebook, όσο και το Instagram, έχουν ξεκαθαρίσει πως έχουν μετακινήσει από τα αρχεία τους τα προφίλ του δράστη και αναφέρουν πως εργάζονται για να περιορίσουν τη διασπορά του μανιφέστου.

Όπως γράφει το CNNi, το μανιφέστο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα 8chan περίπου 20 λεπτά πριν η αστυνομία λάβει το πρώτο τηλεφώνημα για πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο.

«Δεν εμπνέομαι και δεν έχω κίνητρα για να κάνω πράγματα»

Οι αναρτήσεις του 21χρονου στα social media είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τον χαρακτήρα και την καθημερινότητα του. Ο Crusius φέρεται να καθόταν 8 ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή του και, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, δεν είχε εμπνεύσεις για να ασχοληθεί με πράγματα, προσθέτοντας πως πηγαίνει «όπου τον πάει ο άνεμος».

«Δεν εμπνέομαι και δεν έχω κίνητρα για να κάνω πράγματα. Κάνω μόνο όσα είναι απαραίτητα. Η δουλειά είναι, γενικά, σκ..., ωστόσο θεωρώ πως μια δουλειά στην ανάπτυξη λογισμικού θα μου ταίριαζε. Ξοδεύω περίπου 8 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή μου και αυτό μετρά στην τεχνολογική μου εμπειρία» έγραφε στο προφίλ του στο Linkedin.

«Σπασίκλας και παράξενος»

Σαν ένα «σπασίκλα και παράξενο αγόρι», που ήταν πάντα «κολλημένο με τη φυλή του», χαρακτηρίζει τον 21χρονο μια πρώην συμμαθήτριά του από το σχολείο.

«Ήταν ήσυχος και δύσκολα μιλούσε με άλλα παιδιά» ανέφερε η Πέιτζ Ορτίθ, μιλώντας στη The Sun Online. «Ήμουν μαζί του για δύο χρόνια. Ήταν, απλά, το ήσυχο και μονόχνοτο παιδί στην τάξη, που κρατούσε τα πάντα για τον εαυτό του. Δεν μου μιλούσε πολύ», ανέφερε η συμμαθήτριά του. «Δεν ξεχώρισε ποτέ σε κάτι, ούτε φάνηκε. Οι γύρω του τον θεωρούν περίεργο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σκεφτόταν όταν επιτέθηκε στον κόσμο στο Walmart. Θα ήθελα να μάθω τι του συνέβη και οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση. Ίσως είχε δεχτεί κάποιου είδους μπούλινγκ. Στο σχολείο μας, πάντως, όλοι ταίριαζαν σε κάποια παρέα. Εκείνος, πουθενά», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης:

Ματωμένο Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ: Τριάντα νεκροί σε Τέξας και Οχάιο – Συγκλονιστικές εικόνες

Σχετικές ειδήσεις