ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» ΗΠΑ – Ιράν: Θρίλερ με το Darya 1 – Δεν πάει Καλαμάτα, κατευθύνεται προς Τουρκία

«Πόλεμος» ΗΠΑ – Ιράν: Θρίλερ με το Darya 1 – Δεν πάει Καλαμάτα, κατευθύνεται προς Τουρκία

Προς τη Μερσίνη της Τουρκίας κατευθύνεται πλέον το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, καθώς άλλαξε ρότα όταν η Αθήνα διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει να ρισκάρει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ για να βοηθήσει το δεξαμενόπλοιο.

Το πλήρωμα του Grace 1, το οποίο προ ημερών μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, άλλαξε τον προορισμό του στο αυτόματο σύστημα αναγνωρίσεως (AIS) και πλέον πλέει προς το τουρκικό λιμάνι.

Ωστόσο, όπως εξηγεί το πρακτορείο Associated Press, τα πληρώματα των πλοίων μπορούν να ορίσουν οποιοδήποτε προορισμό στο σύστημα AIS, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξουν τελικά πορεία.

Η Μερσίνη βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα συριακά διυλιστήρια στη Λευκάς – Βαλανέαι (σημερινή Baniyas), όπου οι Αρχές υποστήριζαν πως ταξίδευε εξαρχής το τάνκερ πριν από την «σύλληψή» του στο Γιβραλτάρ στις αρχές Ιουλίου.

Τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ δεν έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής το νέο προορισμό του δεξαμενόπλοιου, που μεταφέρει 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου συνολικής αξίας 130 εκατομμυρίων.

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει επίσημα την αλλαγή πλεύσης του πλοίου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινωνεί απευθείας με το Ιράν και τη Ρωσία για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στην πολύπαθη Συρία λόγω του πολυετούς πολέμου.

Η ιστοσελίδα MarineTraffic.com δείχνει πως το Adrian Darya βρισκόταν νότια της Σικελίας νωρίς του Σαββάτου. Σε περίπτωση που συνεχίσει το ταξίδι του με την ίδια ταχύτητα, τότε αναμένεται να φτάσει στη Μερσίνη σε περίπου μια εβδομάδα.

Όπως γράφει το Associated Press, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο μετά από την τελευταία εξέλιξη.

Η «σύλληψη» του τάνκερ αλλά και η μετέπειτα απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Το Ιράν έχει χάσει εκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο -από τη στιγμή, δηλαδή, που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία.

Ομοσπονδιακά δικαστικά έγγραφα των ΗΠΑ αναφέρουν πως ο πραγματικός ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου είναι οι «Φρουροί της Επανάστασης», μια παραστρατιωτική οργάνωση που ελέγχει πλήρως ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τους θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος και αποτελούν έναν πανίσχυρο και καθοριστικό πυλώνα για το σύγχρονο Ιράν.

Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το Adrian Darya είχε ορίσει ως προορισμό του την Καλαμάτα, χωρίς ωστόσο το λιμάνι να έχει τις κατάλληλες δομές για να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο πλοίο.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι οποιαδήποτε χορήγηση βοήθειας προς το πλοίο θα μπορούσε να θεωρηθεί παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στην Καβάλα: Έτσι σκότωσε μάνα και γιο – Τους «τελείωσε» με σκάγια για αγριογούρουνο

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ - Πού θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος (χάρτες)

Σχετικές ειδήσεις