ΚΟΣΜΟΣ

Τη μεγαλύτερη απεργία έζησε η Πορτογαλία

Τη μεγαλύτερη απεργία έζησε η Πορτογαλία
Η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ στη χώρα ήταν η σημερινή στην Πορτογαλία, σύμφωνα με δηλώσεις...

Η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ στη χώρα ήταν η σημερινή στην Πορτογαλία, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του μεγαλύτερου συνδικάτου UGT, Τζοάο Προένσα.

"Είναι η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ, πιο σημαντική από αυτήν του 1988", όταν έγινε η τελευταία γενική απεργία στη χώρα, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Τα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση σήμερα της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης.

Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις προκάλεσαν την σχεδόν ολοκληρωτική παράλυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Πορτογαλία ματαιώθηκαν. Ιδιαίτερα επλήγησαν επίσης οι τομείς της υγείας και της παιδείας.

«Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κινητοποίηση είναι ακόμη πιο μεγάλη και από τις απεργίες που γίνονται μεμονωμένα σε τομείς και δεν αφορά μόνον το δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό», σημείωσε ο Προένσα.

Η τελευταία γενική απεργία στην Πορτογαλία έγινε το Μάιο του 2007, αλλά είχε διοργανωθεί τότε μόνο από το CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της πρώτης κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες που είχε και πάλι στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος.