ΚΟΣΜΟΣ

Οργή της Γκρέτα Τούνμπεργκ στον ΟΗΕ: Μου κλέψατε τα όνειρα και την παιδική μου ηλικία

Οργή της Γκρέτα Τούνμπεργκ στον ΟΗΕ: Μου κλέψατε τα όνειρα και την παιδική μου ηλικία
H 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ
Twitter

Σε κλίμα έντασης μίλησε στα πλαίσια της Συνόδου του ΟΗΕ, για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, η 16χρονη Σουηδή, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

H ίδια κατηγόρησε τους παρευρισκόμενους ηγέτες πως: «Μου κλέψατε τα όνειρα και την παιδική μου ηλικία με τις κούφιες λέξεις σας».

Η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα που έχει γίνει το πρόσωπο του παγκόσμιου μαθητικού κινήματος που πιέζει τους κυβερνώντες να λάβουν άμεσα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και να μειώσουν τις εκπομπές των αέριων ρύπων του άνθρακα. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μεταξύ άλλων υποστήριξε πως σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τότε η γενιά της και οι επόμενες γενιές δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν και να συγχωρήσουν τους σημερινούς ηγέτες για την αδράνειά τους.

Όπως επεσήμανε, «όλο αυτό που συμβαίνει είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ. Θα έπρεπε να είμαι στο σχολείο μου στην απέναντι ακτή του Ωκεανού όμως τελικά όλοι εσείς σε εμάς ήρθατε για να σας δώσουμε ελπίδες. Πως τολμάτε;».

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος έρχεται σε μια κρίσιμη φάση για το θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αφού σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) η συνολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2015- 2019 αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο οι προβλέψεις που είναι κοινώς αποδεκτές για τον ρυθμό της κλιματικής αλλαγής και για το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για την λήψη μέτρων να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Στο βήμα ανέβηκαν και άλλοι, με την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στο ακροατήριο. Ο κ. Γκουτέρες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η φύση έχει θυμώσει. Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να κοροϊδέψουμε την φύση γιατί αυτή πάντα απαντάει και σε ολόκληρο τον κόσμο η απάντηση της φύσης είναι οργισμένη. Υπάρχει ένα κόστος για τα πάντα. Περισσότερο από όλα θα κοστίσει η αδράνεια. Το μεγαλύτερο κόστος αυτή την στιγμή είναι η στήριξη μέσω επιδοτήσεων της θνήσκουσας βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Είναι να φτιάχνουμε όλο και περισσότερα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα και να αρνούμαστε αυτό που είναι τόσο ξεκάθαρο όσο ότι είναι μέρα: Βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε μια βαθιά κλιματική τρύπα και το πρώτο πράμα που πρέπει να κάνουμε για να βγούμε είναι να σταματήσουμε να σκάβουμε».

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Σε ποιες περιοχές θα διακόπτεται καθημερινά το ρεύμα

Σχετικές ειδήσεις