ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αμερικανικά μαχητικά εναντίον «μισθοφόρων» του Ερντογάν

Συρία: Αμερικανικά μαχητικά εναντίον «μισθοφόρων» του Ερντογάν

Ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος προχώρησε σε μια «επίδειξη δύναμης» στη Συρία, καθώς μαχητές που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας βρέθηκαν πολύ κοντά σε αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εξελίσσεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως το αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση πάνω από την περιοχή αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία αισθάνθηκαν πως οι προσκείμενοι στην Άγκυρα μαχητές βρέθηκαν πολύ κοντά.

Οι μαχητές σκορπίστηκαν έπειτα από την επίδειξη δύναμης, συμπλήρωσε ο αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει.

Στην Άγκυρα σπεύδουν Πενς και Πομπέο

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα αναχωρήσουν την Τετάρτη (16/10) για την Τουρκία για να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Καλούμε για μια εκεχειρία», τόνισε ο Τραμπ ο οποίος χθες επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πενς θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και θα «επαναδιατυπώσει τη δέσμευση του Τραμπ να διατηρήσει τις τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας μέχρι να επιτευχθεί μια λύση».

pence-pompeo.jpg
Συρία: Αμερικανικά μαχητικά εναντίον «μισθοφόρων» του Ερντογάνap

Η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση στην Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τη διπλωματική πίεση στην Τουρκία και θα απειλήσουν την Άγκυρα με επιπλέον κυρώσεις για να πειστεί για μια κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τη στρατιωτική της επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μια εβδομάδα μετά την ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επιτρέποντας στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας συμμάχους της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια δέσμη κυρώσεων για να τιμωρήσει την Άγκυρα, αλλά η Τουρκία αγνόησε τις ποινές και συνέχισε σήμερα την επίθεσή της.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει «ένα χάος» σε αυτό που κάποτε ήταν ένα σχετικά σταθερό τμήμα της βόρειας Συρίας, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση της για να σταματήσει την τουρκική επέμβαση.

«Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία καθώς αξιολογούμε τις πιθανότητές μας να επαναφέρουμε την κατάσταση στην κανονικότητα, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα θα ήταν η κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Και με κατάπαυση του πυρός εννοώ οι χερσαίες δυνάμεις να σταματήσουν να κινούνται στο πεδίο. Σίγουρα οι τουρκικές δυνάμεις και νομίζω ότι μάλλον μπορούμε να μιλήσουμε για τις SDF», είπε, αναφερόμενος στις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε χθες ότι θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει συνομιλίες. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πενς αλλά είπε ότι αν η Άγκυρα δεν ανταποκριθεί στις διπλωματικές προσπάθειες, μπορεί να υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις.

«Σχεδιάζουμε να εντείνουμε τις κυρώσεις και να επιβάλουμε και άλλα μέτρα, πολλά από τα οποία έχουν υποδειχθεί στην κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει λύση σε αυτή την κρίση», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε αυτές τις 15 εφαρμογές στο κινητό, διαγράψτε τες αμέσως!

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Δείτε τι βρήκαν επιστήμονες (pics)