ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Αλβανία: Πληροφορίες για έξι νεκρούς – Εγκλωβισμένοι, καταστροφή και συντρίμμια

Σεισμός Αλβανία: Πληροφορίες για έξι νεκρούς – Εγκλωβισμένοι, καταστροφή και συντρίμμια
ASSOCIATED PRESS

Σεισμός Αλβανία: Όσο περνούν οι ώρες γίνονται πλέον φανερές οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού που έπληξε σήμερα λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα [τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας] την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Πληροφορίες κάνουν πλέον λόγο για έξι νεκρούς, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν.

Το Associated Press μεταδίδει ότι από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ βρήκαν τραγικό θάνατο έξι άτομα, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 300 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Δυρράχιο μετά την κατάρρευση κτηρίου, δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από συντρίμμια στην πόλη Πέτα και ένα άτομο στην προσπάθεια του να γλιτώσει πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στο Κουρμπίν.

Δείτε σοκαριστικές φωτογραφίες:

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα.

Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 10 χλμ. βόρεια του Δυρραχίου και 34 χλμ. βορειοδυτικά των Τιράνων.

Κατέρρευσαν πολυκατοικίες - Τραυματίες και ζημιές

Τα περισσότερα κτήρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα.

Κατεστραμμένα κτήρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο.

Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτήρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα κτήριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για το σεισμό στην Αλβανία: Επηρεάζει την Ελλάδα;

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Δείτε βίντεο από τον σεισμό:

Ράμα: Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή από την ώρα του ισχυρού σεισμού ο οποίος δυστυχώς «στοίχισε ανθρώπινες ζωές» στην Αλβανία, έγραψε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Απευθύνοντας έκκληση στον λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι καταβάλλεται ανθρώπινη προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο Δυρράχιο και στο χωριό Thumane, τις δύο περιοχές που έχουν πληγεί πιο βαριά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ράμα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

Λέκκας: Ο σεισμός στην Αλβανία δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, όσον αφορά τη χώρα μας, τονίζοντας πως «ο σεισμός στην Αλβανία δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο».

Σημείωσε πως το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού στην Αλβανία, είναι το ίδιο με τον προηγούμενο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από 2 μήνες περίπου.

Να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή καταγράφηκαν πολλοί μικρότεροι σεισμοί, ενώ οι κάτοικοι είχαν βγει στους δρόμους περίπου μία ώρα πριν το μεγάλο σεισμό καθώς είχε σημειωθεί δόνηση 4,4 Ρίχτερ.

Οι δονήσεις μικρότερης έντασης συνεχίζονται.

Είχε προηγηθεί σεισμός

Στις (03:47 ώρα Ελλάδος), είχε προηγηθεί στην περιοχή, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στην Κέρκυρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρομερή συνεχόμενη επίθεση κόκορα σε μηχανή - Θα κλάψετε από τα γέλια μόλις δείτε τον λόγο (vid)

Συνταγματική Αναθεώρηση: «Πέρασαν» εκλογή ΠτΔ, ψήφος αποδήμων και βουλευτική ασυλία