ΚΟΣΜΟΣ

«Παραλύει» η Γαλλία λόγω συνταξιοδοτικού – Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις (pics+vids)

«Παραλύει» η Γαλλία λόγω συνταξιοδοτικού – Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις (pics+vids)
ASSOCIATED PRESS

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό, μετά τη χθεσινή (05/12) μαζική συμμετοχή που προκάλεσε γενικευμένη «παράλυση» στη χώρα. Νέες διαδηλώσεις αναμένονται αύριο, Σάββατο (07/12).

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν και πάλι στις μεταφορές. Στο Παρίσι, εξαιτίας της απεργίας στις δημόσιες συγκοινωνίες, ελάχιστες από τις γραμμές του μετρό λειτούργησαν με αποτέλεσμα, το πρωί της Παρασκευής το μποτιλιάρισμα στους δρόμους να ξεπερνά τα 350 χλμ.

Η Air France ανακοίνωσε την ακύρωση του 30% των εσωτερικών πτήσεών της και του 10% των πτήσεων μεσαίων αποστάσεων. Τα αεροσκάφη των EasyJet, Transavia και Ryanair παρέμειναν επίσης καθηλωμένα στο έδαφος. Οι αεροπορικές εταιρίες κλήθηκαν να μειώσουν κατά 20% το πρόγραμμά τους.

Στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας εκτιμά το ποσοστό των απεργών στο 10% έναντι 51,15% στην πρωτοβάθμια και 42,32% στη δευτεροβάθμια χθες, Πέμπτη (06/12).

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Μαζική συμμετοχή και συγκρούσεις

Χθες, Πέμπτη (05/12), τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το συνδικάτο CGT έκανε λόγο για 1,5 εκατ. και πλέον διαδηλωτές και είδε στην κινητοποίηση «έναν πρώτο πετυχημένο σταθμό».

Ορισμένες διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις, στο Παρίσι, στη Λιόν, στο Μονπελιέ και στην Τουλούζη, κυρίως, όμως ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ απέτισε «φόρο τιμής» στα συνδικάτα, σημειώνοντας πως «σε έναν μεγάλο αριθμό πόλεων» οι διαδηλώσεις «κύλησαν ομαλά καθώς είχαν οργανωθεί καλά».

Νέες διαδηλώσεις αναμένονται αύριο Σάββατο.

«Αποφασισμένος» δηλώνει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (06/12), ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα δεν θα αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητά του να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό σύστημα, υποσχέθηκε, ωστόσο, στους εργαζόμενους ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει τη βίαιη μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Ο Φιλίπ διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, οι οποίες απηύθυναν σήμερα κάλεσμα οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες ενάντια στα σχέδια εξορθολογισμού ενός από τα πλέον γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο, να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η υπερβολικά διαφορετική φύση των υφισταμένων 42 συνταξιοδοτικών προγραμμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί», ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε τηλεοπτική παρέμβασή του.

«Γνωρίζουν, επίσης, ότι θα πρέπει να εργαζόμαστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Νέες διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια καταστολής των απεργιών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα, τη Δευτέρα, διαμηνύοντας πως «η οργή των Γάλλων» που εκφράστηκε χθες «έχει ακουστεί».

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι «ήρεμος και αποφασισμένος να φέρει σε πέρας τη μεταρρύθμιση αυτή, ακούγοντας και διαβουλευόμενος» ανακοίνωσε χθες το Ελυζέ, διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός «θα μιλήσει προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδες για τη γενική αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι «κόβονται» και δεν θα πάρουν τα 700 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις