ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει η μάχη της Μέσης Ανατολής - Το Ιράν ύψωσε το λάβαρο του πολέμου

Αρχίζει η μάχη της Μέσης Ανατολής - Το Ιράν ύψωσε το λάβαρο του πολέμου
Twitter

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση - Έτοιμο για πολεμική σύγκρουση δηλώνει το Ιράν - Χιλιάδες στρατιώτες στέλνει ο Τράμπ - Παγκόσμιος συναγερμός για αντίποινα

Το Ιράν υποσχέθηκε εκδίκηση για το θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί και κυματίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του την κόκκινη σημαία στο τζαμί του Jamkaran, τον ιερότερο χώρο των Σιιτών Μουσουλμάνων, προειδοποιεί για την απαρχή ενός κύκλου «αιματοχυσίας»

Το συγκεκριμένο τζαμί, που βρίσκεται στην περιοχή Qom του Ιράν, θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρη την γη και ο κυματισμός του λάβαρου αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο πολέμου.

Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, προειδοποιούσε λίγο νωρίτερα ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν.

Μάλιστα ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Περσικό Κόλπο. «Τα Στενά του Ορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων… ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό… περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε.

Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, σύμφωνα με δηλώσεις του ιρανού στρατηγού που έγιναν χθες και μεταδόθηκαν σήμερα από το πρακτορείο Tasnim.

«Θάνατος στην Αμερική»

«Θάνατος στην Αμερική», ήταν το σύνθημα χιλιάδων Ιρακινών, σε πομπή πίσω από τα φέρετρα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του ‘Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, του κύριου υπολοχαγού του στο Ιράκ, που σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αμερικανική επιδρομή.

Όσοι παρέστησαν στη νεκρική πομπή, στην περιοχή Καζιμίγια της Βαγδάτης όπου βρίσκεται ένα σιιτικό ιερό, φώναζαν επίσης “Εκδίκηση για τον ‘Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις”, τον επιχειρησιακό αρχηγό της Χασντ Αλ Σάαμπι, ενός συνασπισμού σιιτών φιλοϊρανών παραστρατιωτικών που εντάχθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Τα φέρετρα των πέντε Ιρακινών μεταφέρθηκαν στην Καζιμίγια, καλυμμένα με την σημαία του Ιράκ.

Οι σοροί των πέντε Ιρανών καλύπτονταν από την ιρανική σημαία.

Μετά την πορεία στην Καζιμίγια, τελέστηκαν οι κηδείες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης παρουσία πολλών Ιρακινών αξιωματούχων.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Ιράκ ‘Αντελ ‘Αμπντελ Μάχντι παρέστη σήμερα (04/01) στη κηδεία στη Βαγδάτη του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και στην κηδεία του ανθρώπου του Ιράν στη Βαγδάτη, του Ιρακινού ‘Αμπου Μάχντι αλ-Μουχάντις, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Χάντι αλ-Άμπερ, επικεφαλής των φιλοϊρανικών κομμάτων στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι και αρκετοί επικεφαλής φιλοϊρανικών σιιτικών οργανώσεων.

Μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναβλήθηκε για αύριο, Κυριακή, ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν με τη σειρά τους να παραστούν στις κηδείες των δύο ανδρών.

Ο ισχυρός στρατιωτικός διοικητής του Ιράν Κασέμ Σουλεϊμανί θα ταφεί την Τρίτη στη γενέτειρά του, την Κερμάν του κεντρικού Ιράν, μετά το τριήμερο εθνικό πένθος και τις τελετές μνήμης σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης.

Προειδοποιήσεις για αντίποινα

Αντίποινα αναμένονται από το Ιράν εναντίον των ΗΠΑ και συμμάχων τους, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ήδη, η εξόντωση του Σουλεϊμανί ένωσε τις κατά τα άλλα διχασμένες σιιτικές παρατάξεις στο Ιράκ που απαιτούν τώρα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να φύγουν από τη χώρα.

Η ιρανική «εκδίκηση» δεν θα έρθει «γρήγορα», προβλέπει ο Χατζ Αλί, ο συνεργάτης του Κάρνεγκι. «Ακόμα και σε μια κατάσταση όπως αυτή, [οι ιρανοί ηγέτες] αντιμετωπίζουν τα πράγματα ψυχρά, λογαριάζουν τις επιλογές τους και το πότε θα αντιδράσουν. Θα πάρει καιρό, αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».

Η εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν «χτύπημα στην καρδιά του Ιράν», σύμφωνα με τον Ναούμ, καθώς οι ΗΠΑ «δεν σκότωσαν απλώς τον ιθύνοντα νου των στρατιωτικών ενεργειών του Ιράν στην περιοχή» αλλά και κάποιον που δυνητικά θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει «ο ηγέτης» της χώρας.

Το σημείο δολοφονίας του Σουλεϊμανί

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Στη δημοσιότητα έχει έρθει ένα βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τη στιγμή που ο πύραυλος ανατινάζει το αμάξι του Κασέμ Σουλεϊμανί, δίχως να έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση για την αυθεντικότητά του.

Το Πεντάγωνο παρέμεινε αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, όταν παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του πως διεξήγαγε την ενέργεια αυτή κατά διαταγή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η προσωπική ζωή του Κασέμ Σουλεϊμανί

Ο υποστράτηγος είχε γλιτώσει από πολλές απόπειρες κατά της ζωής του από τις μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών, του Ισραήλ και αραβικών κρατών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Δύναμη Κουντς, που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υβρίδιο υπηρεσίας κατασκοπείας και ειδικών δυνάμεων, απέτρεψε την ήττα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εμπόλεμη από το 2011 Συρία και συνέβαλε σημαντικά να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ο Σουλεϊμανί είχε αναλάβει διοικητής της Δύναμης Κουντς το 1998 και για χρόνια επέλεξε να κρατάει χαμηλό προφίλ.

Εργάστηκε ως οικοδόμος για να βοηθήσει τον πατέρα του στην αποπληρωμή του χρέους του. Το 1975 ξεκίνησε να εργάζεται ως εργολάβος στον Οργανισμού Ύδρευσης της Κερμάν. Τον ελεύθερο χρόνο του αθλούνταν σηκώνοντας βαράκια σε τοπικά γυμναστήρια και όργωνε την χώρα του ακολουθώντας τον ιεροκήρυκα Hojjat Kamyab, προστατευόμενο του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Αν και προτιμούσε να μένει στο περιθώριο, να δρα στις σκιές, επί δεκαετίες, ο Σουλεϊμανί άρχισε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011. Το Ιράν, η μεγάλη σιιτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, παρείχε πολύτιμη βοήθεια στον Μπασάρ αλ Άσαντ στη σύρραξη αυτή.

Στην πατρίδα του ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, κάτι σαν ροκ σταρ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». Μάλιστα υπήρξαν φήμες ότι θα κατέβαινε υποψήφιος στις εκλογές του 2021 κάτι που όμως που ο ίδιος είχε απορρίψει.

Οι φωτογραφίες του στα πεδία των μαχών, οι εμφανίσεις του σε ντοκιμαντέρ, ακόμα και σ’ ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων ή ένα βιντεοκλίπ τραγουδιού, τον μετέτρεψαν σε πρόσωπο πασίγνωστο σε όλη την περιοχή.

Αναφερόμενος στο μεγάλο του πλεονέκτημα, υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος τον περιέγραψε ως έναν ήρεμο άνθρωπο. «Κάθεται σε μία γωνιά του δωματίου, μόνος. Δεν μιλάει, δεν σχολιάζει [...] ακούει μόνο», είπε στο αμερικανικό περιοδικό «The New Yorker».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ο «Ηφαιστίων» κυκλώνει την Ελλάδα - Ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε λίγες ώρες

Σχετικές ειδήσεις