ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Κίνδυνος σύρραξης στη Μέση Ανατολή – Τράμπ: Γιατί τον σκότωσα (pics & vids)

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Κίνδυνος σύρραξης στη Μέση Ανατολή – Τράμπ: Γιατί τον σκότωσα (pics & vids)

Τον ασκό του Αιόλου στη Μέση Ανατολή άνοιξε η εξόντωση του δεύτερου ισχυρότερου ανθρώπου των μηχανισμών εξουσίας στο Ιράν, του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ΗΠΑ, κατ εντολήν Ντόναλντ Τραμπ.

Διατάσσοντας την επιδρομή που έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με στόχο τον διοικητή της Δύναμης Κουντς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν, τις πολιτικές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην Ισλαμική Δημοκρατία στην περιφέρεια.

Το σημείο δολοφονίας του Σουλεϊμανί

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Στη δημοσιότητα έχει έρθει ένα βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τη στιγμή που ο πύραυλος ανατινάζει το αμάξι του Κασέμ Σουλεϊμανί, δίχως να έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση για την αυθεντικότητά του.

Το Πεντάγωνο παρέμεινε αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, όταν παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του πως διεξήγαγε την ενέργεια αυτή κατά διαταγή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τραμπ: Σκότωσα τον Σουλεϊμανί για να σταματήσω και όχι να ξεκινήσω τον πόλεμο

Στην πρώτη του επίσημη ανακοίνωση προσχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανι. Ο πρόεδρος Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του αυτής και μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει ενώπιον δημοσιογράφων πως «σκότωσα τον Κασέμ Σουλεϊμανί για να σταματήσω και όχι να ξεκινήσω τον πόλεμο»!

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε απαντώντας στην απειλές του Ιράν πως: «θα βρούμε τους εχθρούς της Αμερικής και θα τους εξοντώσουμε…Ο Σουλεϊμανί είχε πάθος με το θάνατο αθώων ανθρώπων. Οι επιθέσεις του επηρέασαν κόσμο μέχρι το Νέο Δελχί και το Λονδίνο. Επωφελούμαστε τώρα που γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατική δράση του έλαβε τέλος. Δεν ξεκινάμε πόλεμο».

Ο κίνδυνος «ανάφλεξης» στην περιοχή

Χιλιάδες υποστηρικτές του Σουλεϊμανί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης αλλά και των άλλων μεγαλουπόλεων του Ιράν, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και καίγοντας αμερικανικές σημαίες.

«Κάτω οι ΗΠΑ!», φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στην ιρανική πρωτεύουσα, με το καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να ορκίζεται εκδίκηση για το θάνατο του Σουλεϊμανί, ενός προσώπου που θεωρείται ήρωας στη χώρα του.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε αναβρασμό, ο θάνατος του Σουλεϊμανί έρχεται να δώσει στην πολιτική ελίτ της Τεχεράνης ένα σημαντικό όπλο εναντίον των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ.

Η ηγεσία του Ιράν μπορεί να καιροφυλακτεί, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό το βαρύ πλήγμα για το πρεστίζ της, όπως και η προσωπική δέσμευση του αγιατολά Χαμενεΐ στον Σουλεϊμανί, τον εγκέφαλο πίσω από την εκστρατεία για τη δημιουργία ενός άξονα σιιτικής ισχύος, ιδίως παραστρατιωτικής, που διασχίζει τον Λεβάντε και φθάνει ως τον Κόλπο, συνεπάγονται ότι τα ιρανικά αντίποινα θα είναι φονικά. Η αλληλουχία αυτή κλιμακώνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης Ιράν-ΗΠΑ, που ίσως βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.

Για τον Μοχάναντ Χατζ Αλί, επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή στη Βηρυτό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί αποτελεί «γυμνή πρόκληση» και η ιρανική ηγεσία πρέπει να «απαντήσει» για να αποκαταστήσει το κύρος της. «Δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος» αυτής της ιστορίας, προειδοποιεί.

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη της Νέας Υόρκης, για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενα αντίποινα του Ιράν, μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η πόλη είναι μονίμως σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένης της προϊστορίας της, όμως ο δήμαρχος είπε ότι η απειλή έχει αλλάξει σημαντικά, αν ληφθούν υπόψη οι πόροι που διαθέτει ένα κράτος σαν το Ιράν, σε σύγκριση με μια μη κρατική οργάνωση, όπως είναι η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ενέργεια αυτή μας θέτει σε ντε φάκτο εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο ντε Μπλάζιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο δήμαρχος και η ηγεσία της αστυνομίας συγκάλεσαν αυτή τη συνέντευξη Τύπου την ώρα που το Ιράν απειλούσε να εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, του αρχιτέκτονα της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διαθέτει υπηρεσίες πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας και στελέχη της σταθμεύουν σε 14 τμήματα στο εξωτερικό – όλα τους λαμβάνουν ικανή χρηματοδότηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους του Γουόρντ Τρέιντ Σέντερ.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι η πόλη είναι ο πιο δελεαστικός στόχος για μια τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ και η αστυνομία τίθεται σε ύψιστο συναγερμό όποτε υπάρχει πολιτική βία εναντίον πολιτών στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέρμοτ Σι είπε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και ότι οι Νεοϋορκέζοι θα δουν τις επόμενες ημέρες περισσότερους ένστολους –ορισμένοι θα φέρουν βαρύ οπλισμό– σε «ευαίσθητες» περιοχές. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι περιοχές, όμως συνήθως εντείνεται η αστυνομική παρουσία στο μετρό, στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα τουριστικά αξιοθέατα, όποτε τίθεται σε συναγερμό η αστυνομία.

Το Ριάντ ζητά «αυτοσυγκράτηση»

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα σε «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση» μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Υπό το φως της ταχείας εξέλιξης (των γεγονότων), το βασίλειο καλεί σε συγκράτηση για να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανάρτηση στο Twitter.

Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο κύριος ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή, το Ριάντ, κατηγόρησε για την κλιμάκωση της βίας τους “τρομοκράτες πολιτοφύλακες”.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε τηλεφωνική του συνομιλία ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο για την ακλόνητη στήριξη του Ριάντ και για την αναγνώριση των επιθετικών απειλών που θέτει η Δύναμη Κουντς του Ιράν, επικεφαλής της οποίας ήταν ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι υποστηρίζουν τη σταθερή πολιτική της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην Τεχεράνη, αλλά φοβούνται τα αντίποινα από την Ισλαμική Δημοκρατία και των συμμάχων της στην επικράτειά τους, αναφέρουν ειδικοί.

Κοντά στους Αμερικανούς και τους Σαουδάραβες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλη αραβική δύναμη στον Κόλπο, ζήτησαν επίσης να υπάρξει «σύνεση» και «μέτρο», μέσω tweet από τον υπουργό Εξωτερικών Ανουάρ Γκαργκάς.

Η προσωπική ζωή του Κασέμ Σουλεϊμανί

Ο υποστράτηγος είχε γλιτώσει από πολλές απόπειρες κατά της ζωής του από τις μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών, του Ισραήλ και αραβικών κρατών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Δύναμη Κουντς, που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υβρίδιο υπηρεσίας κατασκοπείας και ειδικών δυνάμεων, απέτρεψε την ήττα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εμπόλεμη από το 2011 Συρία και συνέβαλε σημαντικά να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ο Σουλεϊμανί είχε αναλάβει διοικητής της Δύναμης Κουντς το 1998 και για χρόνια επέλεξε να κρατάει χαμηλό προφίλ.

Εργάστηκε ως οικοδόμος για να βοηθήσει τον πατέρα του στην αποπληρωμή του χρέους του. Το 1975 ξεκίνησε να εργάζεται ως εργολάβος στον Οργανισμού Ύδρευσης της Κερμάν. Τον ελεύθερο χρόνο του αθλούνταν σηκώνοντας βαράκια σε τοπικά γυμναστήρια και όργωνε την χώρα του ακολουθώντας τον ιεροκήρυκα Hojjat Kamyab, προστατευόμενο του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Αν και προτιμούσε να μένει στο περιθώριο, να δρα στις σκιές, επί δεκαετίες, ο Σουλεϊμανί άρχισε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011. Το Ιράν, η μεγάλη σιιτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, παρείχε πολύτιμη βοήθεια στον Μπασάρ αλ Άσαντ στη σύρραξη αυτή.

Στην πατρίδα του ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, κάτι σαν ροκ σταρ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». Μάλιστα υπήρξαν φήμες ότι θα κατέβαινε υποψήφιος στις εκλογές του 2021 κάτι που όμως που ο ίδιος είχε απορρίψει.

Οι φωτογραφίες του στα πεδία των μαχών, οι εμφανίσεις του σε ντοκιμαντέρ, ακόμα και σ’ ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων ή ένα βιντεοκλίπ τραγουδιού, τον μετέτρεψαν σε πρόσωπο πασίγνωστο σε όλη την περιοχή.

Αναφερόμενος στο μεγάλο του πλεονέκτημα, υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος τον περιέγραψε ως έναν ήρεμο άνθρωπο. «Κάθεται σε μία γωνιά του δωματίου, μόνος. Δεν μιλάει, δεν σχολιάζει [...] ακούει μόνο», είπε στο αμερικανικό περιοδικό «The New Yorker».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ο «Ηφαιστίων» κυκλώνει την Ελλάδα - Ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε λίγες ώρες

Σχετικές ειδήσεις