ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες η Αυστραλία: Γάντια για κοάλα, ο κυκλώνας που φέρνει... την ελπίδα και οι viral εικόνες

Στις φλόγες η Αυστραλία: Γάντια για κοάλα, ο κυκλώνας που φέρνει... την ελπίδα και οι viral εικόνες

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η οικολογική καταστροφή στην Αυστραλία, στα προβλήματα της οποίας προστίθεται πλέον και η απειλή του κυκλώνα στο βόρειο τμήμα της χώρας λόγω της καταρρακτώδους βροχής και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τις ζωές τους 24 άνθρωποι και έχουν καεί πάνω από 1.300 σπίτια, σύμφωνα με το BBC, ενώ ο αριθμός των νεκρών ζώων υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Σίνδεϊ, 480 εκατομμύρια ζώα έχουν καεί.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

Το τελευταίο 48ωρο, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν διάφορες εικόνες τραβηγμένες από δορυφόρους και δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στην Αυστραλία.

Δείτε στην gallery τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που έχουν τραβήξει δορυφόροι:

Εθελοντές πλέκουν γάντια για κοάλα

Οι βελόνες του πλεξίματος χτυπούν με μανία σε όλο τον κόσμο προκειμένου να δημιουργηθούν εκατοντάδες προστατευτικοί σάκοι και κουβέρτες για τα άγρια ζώα της Αυστραλίας το φυσικό περιβάλλον των οποίων έχει καταστραφεί από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η οργάνωση Animal Rescue Craft Guild ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κατακλυστεί από προσφορές για βοήθεια αφού ζήτησε από εθελοντές να πλέξουν σκεπάσματα για νυχτερίδες, μάρσιπους, φωλιές πουλιών, γάντια για κοάλα και άλλα γούνινα σπίτια για τα μαρσιποφόρα της Αυστραλίας.

Οι δωρεές στην εθελοντική οργάνωση έρχονται από όλο τον κόσμο: τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες έχουν καταστρέψει 80 εκατομμύρια στρέμματα γης. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των ζώων, περιλαμβανομένων των κατοικίδιων και των ζώων εκτροφής, που έχουν σκοτωθεί φτάνει το μισό δισεκατομμύριο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλα έχουν τραυματιστεί ή είδαν το φυσικό τους περιβάλλον να καταστρέφεται.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

«Η οργάνωσή μας δημιουργεί και προσφέρει αντικείμενα σε φιλοζωικές οργανώσεις (…) σε όλη τη χώρα οι οποίες φροντίζουν τα άγρια ζώα», εξήγησε η Μπελίντα Ορελάνα, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.

Το Animal Rescue Craft Guild δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες για προσφέρει κρεβάτια και πουλόβερ για σκύλους και γάτες που βρίσκονται στα φιλοζωικά κέντρα. Τώρα η σελίδα του στο Facebook μετρά 75.000 μέλη και πολλοί εθελοντές έχουν πλέξει ή ράψει μια σειρά αντικειμένων, όπως γάντια για κοάλα που έχουν κάψει τις πατούσες τους, αλλά και μάρσιπους για μωρά καγκουρό που έχουν χάσει τις μητέρες τους.

Η αλήθεια πίσω από τον viral χάρτη

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ώρες γύρω από μια εικόνα που παρουσιάζεται ως δορυφορική φωτογραφία της NASA και κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Η εικόνα, που υποτίθεται δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία, μοιράζεται από πολλούς και στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας ως πηγή τη NASA. Ωστόσο δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τη χρονική στιγμή.

Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική. Αρχικά δεν είναι από τη NASA και δεν είναι δορυφορική φωτογραφία. Επίσης δεν δείχνει τις εστίες φωτιάς σήμερα στην Αυστραλία ή το πόσες φωτιές είναι σε εξέλιξη.

O χάρτης που έγινε viral είναι στην πραγματικότητα μια 3D απεικόνιση των πυρκαγιών στην Αυστραλία, ένα γράφημα δηλαδή και όχι μια φωτογραφία από δορυφόρο. Δημιουργός του φαίνεται να είναι ο Anthony Hearsey (όπως παραδέχεται ο ίδιος) από το Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία, ο οποίος σε ένα ποστ του στο Facebook εξηγεί τι ακριβώς απεικονίζει η φωτογραφία. Μάλιστα απολογείται πως δεν περίμενε το γράφημα να γίνει viral.

Ο Αυστραλός σχεδίασε το γράφημα συγκεντρώνοντας δορυφορικά δεδομένα της NASA από τις πυρκαγιές και τις εστίες φωτιάς σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ 05/12/19 και 05/01/20 και αυτές είναι όλες οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες. Στην ανάρτησή του μάλιστα σημειώνει ότι δεν εξακολουθούν να καίγονται όλες αυτές οι περιοχές και πως το έντονο χρώμα είναι υπερβολικό λόγω του rendering. Μάλιστα παραθέτει και τον αρχικό χάρτη ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό για το γράφημα.

Και τώρα... απειλή κυκλώνα

Μπορεί ωστόσο η φωτογραφία να μην αποτυπώνει ρεαλιστικά την κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της χώρας πλησιάζουν έστω στο τέλος τους, καθώς εκτός από τις πυρκαγιές, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή κυκλώνα.

Κυκλώνας ενισχύεται σήμερα στα ανοικτά της βορειοδυτικής Αυστραλίας, απειλώντας την πόλη Μπρουμ με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και με ανέμους που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 125 χιλιόμετρα την ώρα, προειδοποίησε η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία.

Η τροπική καταιγίδα δεν αναμένεται να έχει κάποια επίπτωση στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία εδώ και μήνες, αλλά εντοπίζονται κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της αχανούς νήσου-ηπείρου.

Η τροπική καταιγίδα Μπλέικ έγινε πλέον κυκλώνας κατηγορίας 1, με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 75 χιλιομέτρων την ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί στην κατηγορία 2 αύριο Τρίτη, όταν θα περάσει ξυστά από την Μπρουμ, πόλη 14.000 κατοίκων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προέτρεψε τον πληθυσμό να οργανωθεί ενόψει της έλευσης του κυκλώνα, προετοιμάζοντας κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, φακούς, ραδιόφωνα, μπαταρίες, τρόφιμα και νερό.
Η καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι αρχές φοβούνται πλημμύρες στις «παραθαλάσσιες ζώνες των περιοχών του Δυτικού Κίμπερλι και του Ανατολικού Πιλμπάρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία - Ακυβέρνητο πλοίο στο Μυρτώο πέλαγος: Επί ποδός το Λιμενικό - Άνεμοι έως 10 μποφόρ

Ανδρέας Μικρούτσικος: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - Παραμένει στην Εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Σχετικές ειδήσεις