ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αυτή είναι η στρατιωτική ισχύς της Τεχεράνης απέναντι στον αμερικανικό στρατό

Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αυτή είναι η στρατιωτική ισχύς της Τεχεράνης απέναντι στον αμερικανικό στρατό
AP

Η Μέση Ανατολή «βράζει». Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί και το Ιράν απάντησε με βομβαρδισμούς αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Είμαστε λίγο πριν την εκτόνωση ή την πολεμική σύγκρουση;

Την ώρα λοιπόν που η φράση «Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος» εκτοξεύεται στις αναζητήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο, ολοένα και περισσότεροι βλέπουν την σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αναπόφευκτη, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τραμπ πως το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση, το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο η Τεχεράνη θα μπορούσε να αντεπεξέλθει πολεμικά απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή.

Οι Ιρανοί απειλούν με αντίποινα την Αμερική και ύψωσαν σε ιερό τζαμί το κόκκινο λάβαρο - σύμβολο άγριων μαχών, για πρώτη φορά μάλιστα.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει στη Βαγδάτη επιπλέον 3.500 Αμερικανούς στρατιώτες, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν - σύμφωνα με το globalfirepower.com- ανέρχονται σε 523.000 ενεργούς στρατιώτες από αυτούς οι 150.000 ανήκουν στην Φρουρά της Επανάστασης.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ιράν για το 2007, εκτιμήθηκε από το SIPRI ότι έφτανε τα 11,096 εκατομμύρια δολάρια (2,5% του ΑΕΠ). Κατά κεφαλήν ή το ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν το χαμηλότερο ποσό από ότι για τα άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου.

Η Φρουρά της Επανάστασης ιδρύθηκε πάνω από 40 χρόνια πριν και χαίρει αυτονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις, με δικό της προϋπολογισμό και σχέδιο δράσης και έχει αναδειχθεί σε πραγματική αυτεξούσια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη στη χώρα. Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ελέγχει επίσης και την μονάδα Μπασίτζ, που ειδικεύεται στην καταστολή των αντιφρονούντων στο εσωτερικό του Ιράν, ενώ σε περίπτωση πολέμου η μονάδα τούτη μπορεί να κινητοποιήσει άλλες εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμού.

Πάνω από 20.000 οπλίτες υπηρετούν στο πολεμικό ναυτικό της χώρας, που περιπολεί στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, όπου το Ιράν έχει αισθητή παρουσία, όπως μαρτυρούν τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί με ξένα σκάφη που τα διαπλέουν.

Επίσης, άλλοι 5.000 οπλίτες συγκροτούν την επίλεκτη μονάδα Κούντς, στην οποία ακριβώς προΐστατο ο Σουλεϊμανί, που ειδικεύεται στις μυστικές επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος και αναφέρεται απευθείας στον πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η μονάδα αυτή είχε αποσταλεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ στο Ιράκ στηρίζει τις σιιτικές πολιτοφυλακές εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους. Ευρύτερα θεωρείται πως η μονάδα Κουντς προσφέρει εκπαίδευση, χρηματοδότηση και πληροφορίες σε ομάδες στη Μέση Ανατολή που αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ή η Χαμάς στην Παλαιστίνη.

Παράλληλα διαθέτουν 350.000 έφεδρους, 1.634 άρματα μάχης, 2.345 θωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.900 προβολείς πυραύλων, 319 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, 398 πολεμικά πλοία, 34 υποβρύχια.

Παρά την έλλειψη σύγχρονου εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, που διαθέτουν οι σύμμαχοι με τους Αμερικανούς, γείτονές της, τα στρατεύματα του Ιράν έχουν περιγραφεί από τον απόστρατο Στρατηγό των ΗΠΑ Τζον Αμπιζάιντ, ως η «πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη» της Μέσης Ανατολής (εξαιρώντας το Ισραήλ).

Η πυραυλική υπεροπλία είναι το κλειδί της πολεμικής ισχύος του Ιράν, δεδομένης της μικρής ισχύος της πολεμικής του αεροπορίας σε σχέση με τις αντιπάλους του στην περιοχή, όπως το Ισραήλ κι η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, το πυραυλικό οπλοστάσιό του είναι αριθμητικά το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνοντας πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς (όπως τύπου Zolfaghar και Qiam) εντός του οποίου πάντως βρίσκονται η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Drones και διαστημική τεχνολογία

Επιπλέον, η Τεχεράνη ερευνά τελευταία διαστημική τεχνολογία που θα του επιτρέπει να αναπτύξει διηπειρωτικούς πυραύλους, που θα δύνανται να πλήξουν ακόμη πιο απομακρυσμένους στόχους. Το πρόγραμμα αυτό έχει παγώσει προσωρινά, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του.

Έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου το 2019 αναφέρει πως το Ιράν έχει ως στόχο του αεροδιαστημικές εταιρείες, αμυντικές βιομηχανίες, πετρελαϊκές κι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες.

Μέσα στο 2019, η Microsoft επεσήμανε πως μία ομάδα κυβερνοπειρατών (hackers) «που προερχόταν από το Ιράν κι ενδεχομένως συνδεόταν με την κυβέρνησή του» στόχευσε την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία και προσπάθησε να υποκλέψει λογαριασμούς αμερικανών αξιωματούχων.


Σημαντικός μοχλός στο οπλοστάσιο του Ιράν είναι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Τέτοια εναέρια όπλα επιχειρούν εντός του Ιράκ από το 2016 εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ έχουν εισέλθει κι εντός του ισραηλινού εναέριου χώρου από βάσεις εντός της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2019, το Ιράν είχε καταρρίψει δε, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που όπως υποστήριζε είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του. Πρόσφατα, τέτοια drones είχαν πλήξει σοβαρά πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, με την Τεχεράνη όμως να αρνείται όποια εμπλοκή της στην επίθεση αυτή.

Τμήμα του προγράμματός του των drones, αποτελεί σύμφωνα με το βρετανικό BBC κι η πώληση, ή μεταφορά τεχνογνωσίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους συμμάχους του στην περιοχή. Μεγάλη σημασία αποδίδει πλέον το Ιράν και στον κυβερνοπόλεμο, ιδίως έπειτα από μία κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν το 2010 οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Εκτιμάται πως οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν το δικό τους κλιμάκιο κυβερνοπολέμου, διεξάγοντας, επίσης, επιχειρήσεις εμπορικής και στρατιωτικής κατασκοπίας.

Ο αμερικανικός στρατός

Συνολικός Πληθυσμός: 323.995.528

Συνολικό Στρατιωτικό Προσωπικό: 2.363.675

Συνολικός Αριθμός Αεροσκαφών: 13.762

Μαχητικά Αεροσκάφη: 2.296

Μαχητικά Τανκς: 5.884

Σύνολο Ναυτικών Εξοπλισμών: 415 (19 αεροπλανοφόρα)

Προϋπολογισμός Άμυνας: 587,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Δείτε στο gallery αναλυτική σύγκριση του ιρανικού και του αμερικανικού στρατού

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έπαινοι Πενς - Πομπέο σε Μητσοτάκη και Ελλάδα: «Οι δεσμοί μας δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι»

Σχετικές ειδήσεις