ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό το μέταλλο είναι 5 φορές πιο ακριβό από το χρυσό και έχει ελληνικό όνομα! (pics)

Αυτό το μέταλλο είναι 5 φορές πιο ακριβό από το χρυσό και έχει ελληνικό όνομα! (pics)
pixabay

Το πολυτιμότερο μέταλλο που υπάρχει στον πλανήτη φέρει ελληνικό όνομα και θεωρείται πέντε φορές πιο ακριβό από τον χρυσό.

Το ρόδιο, αυτό το εξαιρετικά σπάνιο μέταλλο με το αργυρόχρωμο μεταλλικό χρώμα, έχει αυξήσει την τιμή του κατά 32% μέσα στις πρώτες ημέρες του 2020 αγγίζοντας πάλι το υψηλότερο σημείο από το 2008.

Το πολυτιμότερο μέταλλο που υπάρχει στην Γη έχει πάρει το όνομά του από την ελληνική λέξη «ρόδο» που σημαίνει τριαντάφυλλο, επειδή ορισμένα υδατικά διαλύματα αλάτων του έχουν ροζ χρώμα. Από άποψη χημικής συμπεριφοράς, ανήκει στην «ομάδα του λευκόχρυσου», PGM, Platinum Group Metals ή PGE, Platinum Group Elements. Θεωρείται ευγενές μέταλλο μαζί με το ρουθήνιο, το ιρίδιο, το παλλάδιο, τον άργυρο, το όσμιο, το λευκόχρυσο και το χρυσό. Ανακαλύφθηκε το 1803 από τον Αγγλο χημικό Γουόλλαστον στα κατάλοιπα επεξεργασίας μεταλλευμάτων λευκόχρυσου. Είναι το σπανιότερο μη ραδιενεργό χημικό στοιχείο στη Γη.

Το σπάνιο μέταλλο χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλύτες αυτοκινήτων και τα τελευταία χρόνια η ζήτηση του από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έχει αυξηθεί κατά 225% ετησίως. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους του υψηλού κόστους του συγκεκριμένου εξαρτήματος.

Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια η τιμή του έχει αυξηθεί τέσσερις φορές ξεπερνώντας κατά πολύ τις υπόλοιπες πρώτες ύλες που απαιτούνται στον τομέα κατασκευής των αυτοκινήτων. «Το ρόδιο υπόκειται σε μία τρελή μεταβλητότητα. Σπάει κάθε μέρα όλα τα ρεκόρ», δήλωσε στο Bloomberg ο Αντόνιο Μπερλίν, επικεφαλής της ανάλυσης και ανάπτυξης της αγοράς της MMC Norilsk Nickel PJSC της Ρωσίας. Η MMC Norilsk Nickel PJSC εξορύσσεται περίπου το 10% του συνόλου του ροδίου. Εκτός από τη Ρωσία, ρόδιο έχουν ακόμα η Νότια Αφρική και ο Καναδάς.

Πού οφείλεται η εκτόξευση της τιμής του

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αυστηρότερες προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων οδήγησαν στην εκτόξευση των τιμών ξεπερνώντας τα 8.000 δολάρια ανά ουγγιά (28.3 γραμμάρια). Αναλυτές και έμποροι βασικών προϊόντων λένε ότι το μέταλλο θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ των 10.000 δολαρίων που σημειώθηκε το 2008.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη: Σπάνια ασθένεια έχει μετατρέψει ένα 10χρονο σε «φίδι» - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Σχετικές ειδήσεις