ΚΟΣΜΟΣ

Κορoνοϊός: Οι ασθενείς χωρίς συμπτώματα μπορεί να τον μεταδίδουν περισσότερο απ' όσο νομίζουμε

Κορoνοϊός: Οι ασθενείς χωρίς συμπτώματα μπορεί να τον μεταδίδουν περισσότερο απ' όσο νομίζουμε

Νέες μελέτες σε αρκετές χώρες και ένα μεγάλο ξέσπασμα του κορονοϊού στη Μασαχουσέτη αμφισβητούν καθησυχαστικούς ισχυρισμούς αμερικανών αξιωματούχων για τον τρόπο μετάδοσης του νέου ιού.

Οι αξιωματούχοι της υγείας στις ΗΠΑ τονίζουν με κάθε τρόπο ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως από ανθρώπους που έχουν ήδη εμφανή συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια. Αν αυτό είναι αλήθεια, πρόκειται για καλά νέα, μιας και οι άνθρωποι που είναι εμφανώς άρρωστοι μπορούν να αναγνωριστούν και να απομονωθούν, κάνοντας έτσι πιο εύκολο τον έλεγχο του ξεσπάσματος.

Φαίνεται όμως ότι ένα σύμπλεγμα κορονοϊού στη Μασαχουσέτη με τουλάχιστον 82 κρούσματα που ξεκίνησαν από ανθρώπους που δεν είχαν ακόμη εμφανή συμπτώματα, και περισσότερες από έξι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα είναι αυτοί που προκαλούν σημαντικό βαθμό μόλυνσης.

Επί εβδομάδες, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι η μη συμπτωματική μετάδοση μπορεί να συμβεί, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί σημαντικό λόγο στην μετάδοση του ιού.

Την 1η Μαρτίου ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ μιλώντας στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο είπε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση «δεν είναι ο κύριος οδηγός» στη μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε απλώς στα άτομα που έχουν τα συμπτώματα», είπε ο υπουργός. «[Η στρατηγική περιορισμού του ιού] πράγματα εξαρτάται από την συμπτωματική παρουσίαση».

Δείτε εικόνες απ' όλο τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας:

Η ιστοσελίδα για τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αντηχεί αυτόν τον ισχυρισμό.

«Κάποια μετάδοση μπορεί να είναι πιθανή πριν οι άνθρωποι να εμφανίσουν τα συμπτώματα. Έχουν υπάρξει αναφορές επ’ αυτού αναφορικά με τον νέο κορονοϊού, αλλά δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού», σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Όμως κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στο Λευκό Οίκο το περασμένο Σάββατο, η συντονίστρια της διοίκησης για τον κορονοϊό, Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ φάνηκε να τονίζει μια κάπως διαφορετική νότα σχετικά με την ασυμπτωματική μετάδοση.

Είπε ότι προσπαθούν να καταλάβουν άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών που δεν έχουν «σημαντικά συμπτώματα» - «Είναι μια ομάδα που είναι δυνητικά ασυμπτωματική και εξαπλώνει τον ιό;», αναρωτήθηκε. «Μέχρι να καταλάβετε πόσοι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί και ασυμπτωματικά διασπείρουν τον ιό, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για όλο το αμερικανικό κοινό να γνωρίζει ότι ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας μπορεί να είναι χαμηλός, αλλά θα μπορούσαν δυνητικά να διαδίδουν τον ιό σε άλλους. Γι 'αυτό ζητάμε από κάθε Αμερικανό να αναλάβει προσωπική ευθύνη για να αποτρέψει αυτή την εξάπλωση», υπογράμμισε.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ο ρόλος της μη συμπτωματικής μετάδοσης

Πολλοί ειδικοί με τους οποίους μίλησε το CNNi συμφωνούν ότι ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το ποσοστό της μετάδοσης του ιού από ανθρώπους με εμφανή συμπτώματα έναντι εκείνων που έχουν είτε καθόλου είτε πολύ ήπια συμπτώματα, είναι εμφανές πλέον ότι η μετάδοση από ανθρώπους χωρίς ή με ήπια συμπτώματα είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστευόταν αρχικά.

«Τώρα ξέρουμε ότι η μη συμπτωματική μετάδοση πιθανόν παίζει ρόλο στην εξάπλωση του ιού», λέει ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής ερευνητικού κέντρου μεταδιδόμενων νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Προσθέτει επίσης ότι η μη συμπτωματική μόλυνση «μπορεί ασφαλώς να προκαλέσει μια πανδημία σαν αυτή με έναν τρόπο που θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί».

Σε πρόσφατο άρθρο του στο New England Journal of Medicine, ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν αναπτύξει τα συμπτώματα.

«Υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από ανθρώπους που είναι μόνο λίγο άρρωστοι ή ακόμη και πριν τα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι ο COVID-19 θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθεί σε σχέση με τον SARS ή τον MERS, οι οποίοι είχαν διασπαρεί πολύ λιγότερο αποτελεσματικά και μόνο από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα», έγραψε.

Άλλοι συμφωνούν ότι άνθρωποι χωρίς σοβαρά συμπτώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του νέου κορονοϊού.

«Η μη συμπτωματική ή ελαφρώς συμπτωματική μετάδοση είναι ένας σημαντικός λόγος για τη μετάδοση του COVID-19», συμφωνεί και ο δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderblit. «Θα είναι οι οδηγοί στο ταξίδι του ιού στην κοινότητα».

Ιικό φορτίο

Στην περασμένη Τρίτη, 7 από τους 24 Γερμανούς επιβάτες που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Τέσσερεις από αυτές δεν είχαν καθόλου συμπτώματα και οι γιατροί που τους εξέτασαν είδαν με έκπληξη ότι ο ιικό τους φορτίο ήταν πολύ μεγαλύτερο από το ιικό φορτίο των τριών ασθενών που όντως εμφάνιζαν συμπτώματα.

Το ιικό φορτίο είναι ο τρόπος μέτρησης της συγκέντρωσης του ιού στις αναπνευστικές εκκρίσεις κάποιου. Το μεγαλύτερο φορτίο σημαίνει ότι κάποιος είναι περισσότερο πιθανό να μεταδώσει τη μόλυνση σε άλλους ανθρώπους.

Πηγή: Cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κλείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα - Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Kορονοϊός: ΠΡΟΣΟΧΗ - Έτσι δεν θα κολλήσετε και θα σταματήσει η εξάπλωσή του

Σχετικές ειδήσεις