ΚΟΣΜΟΣ

Κορoνοϊός - Μπιλ Γκέιτς: Αν είχαμε επενδύσει στην έρευνα, το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο σε ένα χρόνο

Κορoνοϊός - Μπιλ Γκέιτς: Αν είχαμε επενδύσει στην έρευνα, το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο σε ένα χρόνο
AP PHOTOS

Κορονοϊός: Συνέντευξη παραχώρησε ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, στον δημοσιογράφο Έζρα Κλάιν του ιστοτόπου vox.com, ο οποίος αναφέρθηκε στον κορονοϊό.

Ο ιδρυτής της Microsoft και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καταθέτει αναλυτικά τις απόψεις του για την πανδημία.

Σε ερώτηση του Κλάιν σχετικά με το πολυπόθητο εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο Γκέιτς ανέφερε πώς «εάν τα προηγούμενα 5-10 χρόνια γίνονταν σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή αντιϊκών φαρμάκων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην τρέχουσα πανδημία το εμβόλιο θα είχε ετοιμαστεί μέσα σε έναν χρόνο», και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως το ποιος θα πάρει τις αποφάσεις για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις.

«Από που θα εξασφαλιστούν αυτά τα χρήματα; Πώς οι υγειονομικοί θεσμοί θα εξισορροπήσουν την ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου σε σχέση με το να είναι ασφαλές, βάσει εκτεταμένων δοκιμών; Υπάρχει το πολιτικό ένστικτο των ανθρώπων που θέλουν να φαίνονται καλοί -ή όχι κακοί, εν πάση περιπτώσει. Και μια κρίση όπως η τρέχουσα σε εμποδίζει να συνδυάσεις στο μυαλό σου όλα τα επιμέρους κομμάτια. Καλό είναι να μην έχεις τον κορονοϊό πάνω από το κεφάλι σου όταν καλείσαι να πάρεις αποφάσεις ως επιστήμων για το εάν μια ουσία είναι ασφαλής και θα προστατεύσει τον κόσμο ή θα βλάψει την υγεία του», τόνισε.

Ο Μπιλ Γκέιτς, όταν ρωτήθηκε για το εμβόλιο για τον κορονοϊό και πώς είναι δυνατόν να βρεθεί νωρίτερα από αυτό του AIDS, ανέφερε ότι «είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν εμβολιαστεί τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για τον κορονοϊό. Δεν είναι AIDS, είναι πιο εύκολο. Κι αυτό διότι η πρωτεΐνη του δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο εκείνη του HIV. Εξάλλου, για τον SARS βρέθηκε εμβόλιο. Όπως και για τον Ebola».

«Δεν πιστεύω ότι ο κορονοϊός θα αποδειχθεί ανώτερος των δυνατοτήτων της ανθρώπινης επιστήμης -αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ κιόλας. Πάντως, ήδη βλέπουμε αποτελέσματα πειραμάτων σε ζώα. Και ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού πάμε, διότι υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα από δέκα υποψήφια φάρμακα», κατέληξε

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτσας: Την Τρίτη στις 18:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων

Σχετικές ειδήσεις