ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν πολεμά τον Χαφτάρ επειδή... έχει πετρελαιοπηγές στη Λιβύη; Τι αποκαλύπτει τουρκική έκθεση

Ο Ερντογάν πολεμά τον Χαφτάρ επειδή... έχει πετρελαιοπηγές στη Λιβύη; Τι αποκαλύπτει τουρκική έκθεση
Associated Press

Την από μακρού διείσδυση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Λιβύη «φωτίζει» τουρκική έκθεση, που αποκαλύπτει ότι η παρουσία του στη χώρα της Βόρειας Αφρικής είναι πολύ παλαιότερη από την ανάμειξή του στον εμφύλιο και τη σύναψη του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της τουρκικής δημόσιας εταιρείας πετρελαίου Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi (TPAO), η Τουρκία απέκτησε στη Λιβύη πετρελαιοπηγή ύστερα από κρατικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από μία δεκαπενταετία, το 2005.

Τον τότε διαγωνισμό είχε καταφέρει να κερδίσει ύστερα από εργώδη προσπάθεια και κοστοβόρο λόμπινγκ η TPAO, ειδικότερα δε η θυγατρική αυτής Turkish Petroleum Overseas Company (TPOC), η οποία αναπτύσσει δράση εκτός Τουρκίας.

Η έρευνα για λογαριασμό της Άγκυρας απέδωσε τελικά καρπούς και οδήγησε στην ανακάλυψη κοιτάσματος, ενώ υπήρξαν και νέα κοιτάσματα από διαφορετικές πηγές το 2010.

Στην εν λόγω έκθεση της της τουρκικής δημόσιας εταιρείας πετρελαίου (TPAO) αναφέρονται 90 διαφορετικές δραστηριότητες της εταιρείας, μεταξύ αυτών και η επίβλεψη ερευνών από τη θυγατρική TPOC στη Λιβύη.

Εάν συσχετίσει κανείς τα ανωτέρω με το γεγονός ότι οι πετρελαιοπηγές της Τουρκίας βρίσκονται, όλες πλην μιας (αυτής στη λεκάνη της Σύρτης), στα εδάφη που ελέγχονται από τον Σάρατζ, τότε αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέχει την υποστήριξή του σε αυτόν, στο πλαίσιο της σφοδρής εμφύλιας διαμάχης του με τον Χάφταρ.

Είναι πασιφανές ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, με την ενεργό εμπλοκή του στα ζητήματα της Λιβύης, επιχειρεί αφενός να διασφαλίσει τα εκεί πετρελαϊκά – οικονομικά συμφέροντα της χώρας του και αφετέρου, σε μια δεύτερη φάση, να καταστήσει τη χώρα αυτή δορυφόρο της Άγκυρας.

Αιφνίδια επίσκεψη Σάρατζ στην Τουρκία

Στην Τουρκία ταξιδεύει αιφνιδίως αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk, στην «ατζέντα» των συζητήσεων θα βρεθεί η στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης στον Σάρατζ αλλά και οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να συζητηθεί και η συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας στο «πλαίσιο του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Νοέμβριο».

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης να αναφέρει: «Αξιολογήθηκε η υστερόβουλη στάση ορισμένων παραγόντων που συγκλίνουν στον κοινό παρανομαστή της αντίθεσής τους προς την Τουρκία, όσον αγορά στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειές της στη Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς η προάσπιση των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».

Τονίστηκε δε, πως η Τουρκία «θα συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών στρατιωτικών συμβούλων, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειές της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και ηρεμίας σε ολόκληρη τη χώρα, διατηρώντας την πολιτική και εδαφική ακεραιότητά της.

Μάλιστα, απευθύνθηκε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει στάση αρχών απέναντι στα σκοτεινά μορφώματα που στρέφονται κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και σφετερίζονται τη βούληση του λαού της».

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα βρέθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, η αντιμετώπιση των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, η μάχη κατά του ISIS, θέματα εσωτερικής ασφαλείας και η αντιμετώπιση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλήρωση Τζόκερ: Απίστευτο! Έχασαν τα 10 εκατομμύρια στο... τσακ! Δείτε τι έπαιξαν

Ρoή Ειδήσεων