ΚΟΣΜΟΣ

Σε δέκα μήνες η ανέλκυση του Concordia

Σε δέκα μήνες η ανέλκυση του Concordia

Η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που ναυάγησε κοντά στο νησάκι Τζίλιο, θα πραγματοποιηθεί σε επτά με δέκα μήνες, από τη στιγμή που το έργο ανατεθεί σε κάποια εταιρεία.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Crociere ετοιμάζεται να ζητήσει προσφορές από τις ελάχιστες εταιρείες σε όλο τον κόσμο οι οποίες είναι σε θέση να αναλάβουν την επιχείρηση αυτή. Οι εταιρείες με τη σειρά τους, εφόσον ενδιαφέρονται, θα απαντήσουν ετοιμάζοντας ένα σχέδιο ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου.

«Αυτά τα δύο βήματα θα πρέπει να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες. Κατόπιν, λαμβάνοντας υπόψη και τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών, θα χρειαστούν επτά με δέκα μήνες για την ανέλκυση», δήλωσε ο Φράνκο Γκαμπριέλι, ο αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει το χειρισμό της καταστροφής.

Το πρωί οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων αγνοούμενων διακόπηκαν, επειδή το κρουαζιερόπλοιο άρχισε να κινείται. Ο Γκαμπριέλι χαρακτήρισε «φυσιολογικό» αυτό το φαινόμενο και είπε ότι οφείλεται «στην άμπωτη ή σε κύματα».