ΚΟΣΜΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν 564 εκατ. δολάρια για βοήθεια στο Λίβανο

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν 564 εκατ. δολάρια για βοήθεια στο Λίβανο
AP Photo

Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν την Παρασκευή (14/8) έκκληση για συλλογή χρημάτων ύψους 565 εκατομμυρίων δολαρίων για το Λίβανο, δέκα ημέρες μετά τη θανατηφόρα έκρηξη που κατέστρεψε την πόλη της Βηρυτού.

Αυτή η βοήθεια κύριο προορισμό θα έχει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, που θα ακολουθήσει την πρώτη φάση της κάλυψης των εκτάκτων αναγκών στη λιβανική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για τη χρηματοδότηση υπέρ της αποκατάστασης νοσοκομείων και σχολείων και την παροχή στέγης για τα θύματα και τους αστέγους που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένοι πολλοί τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

«Το έργο της ανοικοδόμησης της ζωής των κατοίκων και της επούλωσης μίας καταστροφής τέτοιου μεγέθους μόλις έχει ξεκινήσει», εκτίμησε από τον ΟΗΕ η Νατζάτ Ρότσντι, μία από τους συντονιστές για την ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην διστάσει να βάλει το χέρι της στο πορτοφόλι, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη «την απίστευτη γενναιοδωρία των Λιβανέζων απέναντι στους Σύρους και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες».

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου, που αδρά απεικονίζει μέσα από τον πόνο που προξένησε τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση των πολιτικών του Λιβάνου, άφησε πίσω της περισσότερους από 171 νεκρούς και 6.500 τραυματίες και έχει πυροδότησει τη λαϊκή οργή, απέναντι στην οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Δεκαπενταύγουστος με βροχές καταιγίδες και χαλάζι