ΚΟΣΜΟΣ

Δηλητηρίαση Ναβάλνι: Ποιοι μπλοκάρουν την μεταφορά του αντιπάλου του Πούτιν εκτός Ρωσίας

Δηλητηρίαση Ναβάλνι: Ποιοι μπλοκάρουν την μεταφορά του αντιπάλου του Πούτιν εκτός Ρωσίας
Associated Press / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην πόλη Ομσκ της Ρωσίας προσγειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (21/08) γερμανικό ασθενοφόρο-αεροπλάνο προκειμένου να μεταφέρει για θεραπεία στη Γερμανία τον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο επικεφαλής των γιατρών που περιθάλπουν τον Αλεξέι Ναβάλνι σε νοσοκομείο στη Σιβηρία δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση του πολιτικού έχει βελτιωθεί λίγο, αλλά εξακολουθεί να είναι ασταθής και η απόπειρα να μεταφερθεί μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για τη ζωή του.

Ο γιατρός, ο Αλεξάντρ Μουραχόφσκι, δήλωσε πως υπάρχουν πέντε πιθανές διαγνώσεις για την κατάσταση του Ναβάλνι και πως τα αποτελέσματα των τεστ θα είναι διαθέσιμα μέσα σε δύο ημέρες.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας», σημείωσε ο γιατρός Ανατόλι Καλινιτσένκο, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο έχει ήδη μια πλήρη διάγνωση για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί ακόμη να την κοινοποιήσει.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι θέλουν να τον μεταφέρουν εκτός Ρωσίας για να νοσηλευθεί, όμως ο Μουραχόφσκι δήλωσε πως, πριν μπορέσει να συμβεί αυτό, θα πρέπει να λυθούν πολλά νομικά ζητήματα. Πρόσθεσε πως κορυφαίοι γιατροί έφθασαν αεροπορικώς από τη Μόσχα για να περιθάλψουν τον Ναβάλνι.

Στο μεταξύ, το «δεξί χέρι» του αντιπολιτευόμενου, ο Λεονίντ Βολκόφ, κατήγγειλε από την πλευρά του μια «πολιτική και όχι ιατρική απόφαση». «Περιμένουν να βγουν οι τοξίνες και να μην μπορούν να ανιχνευθούν στο σώμα. Δεν υπάρχει διάγνωση ούτε ανάλυση. Η ζωή του Αλεξέι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», έγραψε στο Twitter.

Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν χθες, Πέμπτη, έτοιμες να προσφέρουν «κάθε ιατρική βοήθεια», ενώ ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο ναυλώθηκε στη διάρκεια της νύκτας από μια μη κυβερνητική οργάνωση στη Γερμανία για να μεταφέρει στη συνέχεια εκεί τον Αλεξέι Ναβάλνι.

«Είναι σαφώς πιο ασφαλής μέσα σ' ένα σύγχρονο αεροπλάνο απ' ό,τι είναι στο νοσοκομείο στο Ομσκ, μεταφέρετέ τον το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Βολκόφ.

Η απόφαση για τη μεταφορά του

Η απόφαση να μην επιτραπεί η μεταφορά του Ναβάλνι εκτός Ρωσίας ελήφθη μόλις μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη άφιξη του γερμανικού αεροασθενοφόρου. Στο εν λόγω αεροπλάνο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβαίνει ιατρική ομάδα ειδικά εκπαιδευμένη στη φροντίδα ασθενών σε κώμα.

«Η απαγόρευση να μεταφερθεί ο Ναβάλνι είναι μια απόπειρα κατά της ζωής του που εκτελείται αυτή τη στιγμή από γιατρούς και τις δόλιες αρχές που την επέβαλαν», έγραψε η εκπρόσωπος του δικηγόρου-ακτιβιστή, που έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το Κρεμλίνο.

Σε άλλη ανάρτησή της, η Γιάρμις ανέφερε ότι ο Ιβάν Ζντάνοβ, επικεφαλής του ιδρύματος κατά της διαφθοράς του Ναβάλνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένας αστυνομικός στο νοσοκομείο του αποκάλυψε ότι όντως βρέθηκε ένα δηλητήριο στο σώμα του ακτιβιστή, «το οποίο δεν ήταν επικίνδυνο μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους γύρω του». Η πηγή του Ντάνοβ δεν αποκάλυψε το όνομα της ουσίας, καθώς πρόκειται για απόρρητη πληροφορία της έρευνας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γιάρμις.

Η ίδια επισήμανε ότι οι συνεργάτες και συγγενείς του ακτιβιστή θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας άμεσα να επιβληθούν μέτρα που θα απαγορεύουν στους γιατρούς του Ναβάλνι στη Σιβηρία να μπλοκάρουν τη μεταφορά. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία του ή και να του στοιχίσει τη ζωή, ανέφερε σε tweet.

Ναβάλνι, ο μεγάλος επικριτής του Πούτιν

Ο Ναβάλνι, δικηγόρος και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, έχει φυλακιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για τη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του Κρεμλίνου.

Έχει συμβάλει στην δημοσιοποίηση ερευνών με μεγάλο αντίκτυπο για εξωφρενικά, όπως τα έχει χαρακτηρίσει, παραδείγματα διαφθοράς επισήμων.

Στη Ρωσία θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο μήνα και ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του προετοιμάζονται γι’αυτές, προσπαθώντας να ενισχύσουν την υποστήριξη υποψηφίων που στηρίζουν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι οι συλλήψεις και η κράτηση του Ναβάλνι το 2012 και το 2014 ήταν πολιτικά υποκινούμενες και συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή αμφισβητήσιμη.

Ο 44χρονος δικηγόρος, που είναι ο κύριος αντιπολιτευόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τα δημοσιεύματά του κατά της διαφθοράς κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει υποστεί κι άλλες επιθέσεις κατά της σωματικής του ακεραιότητας στο παρελθόν. Το 2017 τον είχαν ψεκάσει με αντισηπτικό στα μάτια την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του.

Ο Ναβάλνι, οι υποστηρικτές του και οι οικογένειές τους κάθε τόσο συλλαμβάνονται, υφίστανται διώξεις και αστυνομικές πιέσεις σε όλη τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τις υποψίες ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε.

«Ανησύχησα όταν πληροφορήθηκα για την υποψία ότι δηλητηριάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι» αναφέρει ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αν επιβεβαιωθεί, αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Του εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Το μυστικό σχέδιο των Τούρκων για το Αιγαίο - Τι είναι το «Suga»