ΚΟΣΜΟΣ

Daily Sabah: Απετράπη χτύπημα τζιχαντιστών στην Αγία Σοφία

Daily Sabah: Απετράπη χτύπημα τζιχαντιστών στην Αγία Σοφία
Associated Press

Το ανώτερο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, Μαχμούτ Οζντεν, που συνελήφθη την Τρίτη (1/9) από τις τουρκικές Αρχές, σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση και στην Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Sabah».

Ο Μαχμούτ Οζντεν, που είχε υιοθετήσει την ονομασία Αμπού Χάμζι, -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- σχεδίαζε επίσης να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά πολιτικών, αρχηγών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και άλλες εξεχουσών προσωπικοτήτων στην Τουρκία.

Το 48χρονο στέλεχος του ΙΚ - γνωστός ως «Τούρκος εμίρης» - λάμβανε οδηγίες από τρομοκράτες στη Συρία και το Ιράκ και δημιούργησε πυρήνες 10-12 ατόμων για να οργανώσουν επιθέσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλειμάν Σοϊλού. Οι οδηγίες αποκωδικοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

«Κρατείται από τις 20 Αυγούστου. Η ανάκρισή του έχει τελειώσει και έκανε κάποιες ομολογίες κατά την ανάκριση, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι καταφέραμε να κατασχέσουμε ψηφιακό υλικό», δήλωσε ο Σουλειμάν Σοϊλού στον δημοσιογράφο Abdülkadir Selvi της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet. Όπως ανέφερε, βρέθηκε σειρά αποδεικτικών στοιχειών για την τρομοκρατική δράση του Οζντέν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη τη σύλληψη ενός ακόμα τρομοκράτη του ΙΚ στην κεντρική επαρχία Καϊσέρι της Τουρκίας, την επομένη της σύλληψης του Οζντέν.

Η αστυνομία είχε συλλάβει τον Μαχμούτ Οζντέν κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδρομών για τη στρατολόγηση τρομοκρατών, το 2017, αλλά το δικαστήριο τον είχε αφήσει ελεύθερο υπό περιοριστικούς όρους. Ο 48χρονος ηγέτης του ΙΚ λάμβανε 7.000 δολάρια για κάθε τρομοκράτη που στρατολογούσε, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εξοπλιστικά: Η Ελλάδα γίνεται πανίσχυρη! Έρχονται Rafale, φρεγάτες, ελικόπτερα και τορπίλες