ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ - Κορονοϊός: Τι συμβαίνει όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασθενήσει;

Τραμπ - Κορονοϊός: Τι συμβαίνει όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασθενήσει;
ASSOCIATED PRESS

ΚορονοϊόςΗ ασθένεια του Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του, Μελάνια, από κορονοϊό, που ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter, κυριαρχεί ειδησεογραφικά τις τελευταίες ώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο εντός των ΗΠΑ η είδηση αυτή πιθανόν να δρομολογεί εξελίξεις.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της ασθένειας του Τραμπ, δημοσίευσε ανάλυση σχετικά με το τι συμβαίνει στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος είναι άρρωστος, ή ακόμα χειρότερα όταν δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνο την συνέχιση της διακυβέρνησης, αλλά και την ίδια την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Αναλυτές σημειώνουν πως η ασθένεια του προέδρου θα φοβίσει πολίτες οι οποίοι θα περιορίσουν τα έξοδά τους και κατ επέκταση θα προκαλέσουν απώλειες στην οικονομία των ΗΠΑ. Αυτό το πλήγμα θα χρεωθεί στην διακυβέρνηση Τραμπ, η οποία επένδυε πολλά στην αναζωογόνηση της Οικονομίας.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg, «το αποτέλεσμα (σε περίπτωση που ασθενήσει ακόμα και ο Μάικ Πενς) θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε, από μια προσωρινή παύση έως μια πλήρη συνταγματική κρίση με ανταγωνιστικές αξιώσεις για την προεδρία». Σημειώνεται παράλληλα πως σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από μία, η ταυτότητα του επικεφαλής είναι σαφής και ξεκάθαρη.

Ο βαθμός οικονομικής και γεωπολιτικής επίπτωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της ασθένειας και ιδιαίτερα από το αν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του.

«Υπάρχει ένα πρωτόκολλο για τα πάντα», λέει ο David Axelrod, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον Μπαράκ Ομπάμα. «Περάσαμε τακτικά ασκήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τρομοκρατικών ή πυρηνικών επιθέσεων, αλλά ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ μια πανδημική κατάσταση όπως αυτή που αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος», λέει.

Αντίστοιχο παράδειγμα διαχείρισης της εξουσίας σε κυβερνητικό κλιμάκιο είδαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ανέθεσε καθήκοντα διακυβέρνησης στον υπουργό Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ, χωρίς ωστόσο να μεταβιβάσει επίσημα την εξουσία. Ο Τζόνσον επέστρεψε στη «δουλειά» και ανέλαβε τα καθήκοντά του αμέσως μόλις ανάρρωσε.

«Αν ο Τραμπ βρεθεί σε καραντίνα στην οικία του, παραμένει υπεύθυνος για την κυβέρνηση και κάνει tweet σαν τρελό, νομίζω ότι θα υπήρχαν ελάχιστες επιπτώσεις στην αγορά», λέει o Ian Bremmer, πρόεδρος του ομίλου Eurasia, μιας εταιρείας συμβούλων γεωπολιτικών κινδύνων

Το πρόβλημα θα προκύψει όμως, όταν ο Τραμπ αρρώστησε πολύ για να κάνει tweets, ωστόσο, υπάρχει προηγούμενο που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι πρόεδροι για να εγκαταλείψουν προσωρινά την εξουσία. Η 25η τροπολογία του Συντάγματος επιτρέπει στον Τραμπ να παραδώσει τον έλεγχο στον αντιπρόεδρο και στη συνέχεια να το ανακτήσει μόλις δηλώσει ότι είναι ικανός.

Ο Τζορτζ Μπους το έκανε αυτό δύο φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ενώ υποβλήθηκε σε ιατρικές διαδικασίες και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν μια φορά, για χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο.

Εάν ο Τραμπ δει την υγεία του να επιδεινώνεται η 25η Τροπολογία επιτρέπει επίσης στον αντιπρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να εκτελέσει τη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας.

Σε ένα μακάβριο σενάριο, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, έχει μεριμνήσει και για την συνέχεια της διακυβέρνησης ακόμα και εάν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της χώρας πέθαιναν. «Σε αυτήν την περίπτωση, η γραμμή διαδοχής είναι ξεκάθαρη», λέει η Ilya Somin, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο George Mason. «Θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι»

Ωστόσο, οι συνταγματικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι το χάος θα μπορούσε να προκύψει εάν τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πένς αδυνατούσαν να κυβερνήσουν λόγω κορονοϊού, επειδή ο νόμος παρέχει μικρή σαφήνεια για την επίλυση ενός τέτοιου σεναρίου.

«Θα ήταν μια πραγματική δύσκολη κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη συνταγματική κατάρρευση», λέει ο Brian Kalt, καθηγητής νομικής στο Michigan State University και συγγραφέας. «Η δικαιοδοσία θα πήγαινε αμέσως στο δικαστήριο που θα έπρεπε να αποφασίσει πραγματικά γρήγορα τι να κάνουν. Επειδή το να μην γνωρίζεις ποιος είναι ο πρόεδρος ακόμη και για μερικές ώρες θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τη χώρα» σημειώνει.

Σε περίπτωση που ο Τραμπ και ο Πενς δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, ούτε θα μπορούσαν να επικαλεστούν την 25η τροπολογία, το Σύνταγμα δίνει εντολή στο Κογκρέσο να νομοθετήσει μια γραμμή διαδοχής, η οποία πρόσφατα ενημερώθηκε με τον Προεδρικό Διαδοχικό Νόμο του 1947 - το νόμο που θέτει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, στη συνέχεια για την προεδρία. Το πρόβλημα, λέει ο Kalt, είναι ότι το Σύνταγμα δεν προσφέρει μια διαδικασία για τον καθορισμό της «αδυναμίας» ενός προέδρου να εκτελέσει τα καθήκοντά του, δημιουργώντας την πιθανότητα μιας διαφωνίας στην οποία η Πελόσι, μία Δημοκρατική, δήλωνε τον εαυτό της ως πρόεδρο ακόμη και στην περίπτωση που Τραμπ και Πενς υποστήριζαν πως είναι κατάλληλοι να συνεχίσουν να κυβερνούν.

Μια διαμάχη διαδοχής είναι σχεδόν αδιανόητη. Κατά τη διάρκεια της Watergate, στις οκτώ εβδομάδες μεταξύ της παραίτησης του Σπύρου Άγκνιου και της επιβεβαίωσης του Gerald Ford, η θέση αντιπροέδρου ήταν κενή, θέτοντας τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, Carl Albert στη διαδοχή για τον Λευκό Οίκο. Ο Άλμπερτ ορκίστηκε ότι αν επρόκειτο να ανέβει στην προεδρία, θα όριζε αμέσως έναν Ρεπουμπλικανικό αντιπρόεδρο και θα παραιτείτο, αντί να αφήσει το κόμμα του να καταλάβει εξουσία.

«Αυτό είναι σχεδόν ένα σενάριο που δύσκολα θα το ζούσαμε σήμερα», λέει ο Kalt, ο οποίος παρότρυνε το Κογκρέσο να ξαναγράψει τον κληρονομικό νόμο για να θέσει τον υπουργό Εξωτερικών (στην περίπτωση του Τραμπ, Μάικ Πομπέο) στην τρίτη θέση για την προεδρία.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εκπρόσωπος είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πάντα σχέδια για συνέχεια της διακυβέρνησης, αλλά αρνήθηκε να σκιαγραφήσει ποιο θα ήταν το σχέδιο εάν ο Τραμπ και ο Πένς δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους. Και οι δύο πραγμαοτοποιούσαν καθημερινά για τον κορονοϊό.

Θετικοί στον κορονοϊό Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι τίθεται «σε καραντίνα», όπως και η σύζυγός του Μελάνια, το βράδυ της Πέμπτης (τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας), λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι στενή συνεργάτιδά του έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

«Η πρώτη κυρία και εγώ αναμένουμε τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβληθήκαμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter. «Στο μεταξύ, θα αρχίσουμε τη διαδικασία της καραντίνας μας!», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή πόσες ημέρες θα διαρκέσει η απομόνωση, ή το πού θα βρίσκεται.

Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωνε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι δεν ήταν «σίγουρος» αν θα χρειαζόταν να τεθεί σε καραντίνα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Χόουπ Χικς, μέλος του στενού κύκλου των συνεργατών του Τραμπ, «διαγνώστηκε θετική, μόλις το έμαθα», είπε ο πρόεδρος. «Αν θα μπούμε σε καραντίνα ή αν μολυνθήκαμε δεν το ξέρω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον εαυτό του και στη σύζυγό του.

«Θα έχω τα αποτελέσματα» των τεστ «απόψε ή αύριο το πρωί, αλλά ξέρετε, περνάω πολύ χρόνο με τη Χόουπ, όπως και με την πρώτη κυρία», ανέφερε ακόμη.

Η Χικς, 31 ετών, επέβαινε στο προεδρικό αεροσκάφος όταν ο Τραμπ πήγε την Τρίτη στο Κλίβλαντ, στην πολιτεία Οχάιο, για να συμμετάσχει στο πρώτο ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν.

Συνταξίδεψε επίσης με τον αρχηγό του κράτους προχθές Τετάρτη στη Μινεσότα, όπου ο Τραμπ έκανε την κεντρική ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση.

Πρώην μοντέλο, νυν έμπιστη σύμβουλος

Ο Τραμπ υποβάλλεται συχνά σε τεστ για τον κορονοϊό, ωστόσο η συχνότητα των εξετάσεων δεν είναι σαφής.

Οι συνεργάτες του στη λεγόμενη «δυτική πτέρυγα» του Λευκού Οίκου υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, όπως και οι δημοσιογράφοι που πηγαίνουν στις δημόσιες εμφανίσεις του ή ταξιδεύουν μαζί του.

Η Χόουπ Χικς, η οποία είχε ενταχθεί από πολύ νωρίς στην ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του μεγιστάνα των ακινήτων το 2016, ανήκει στον στενότερο κύκλο του προέδρου.

Ανέλαβε την περίοπτη θέση της διευθύντριας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου μετά τη νίκη του Τραμπ, αλλά παραιτήθηκε για ένα διάστημα κι εντάχθηκε στον όμιλο Fox, στον οποίο ανήκει το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, προτού επιστρέψει στην Λεωφόρο Πενσιλβάνιας.

Η Χικς, η οποία σπανίως κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, λέγεται πως διαθέτει μεγάλη επιρροή στους διαδρόμους. Το πρώην μοντέλο, που δούλεψε για την Ιβάνκα Τραμπ στη Νέα Υόρκη, φέρεται να εισακούεται από τον πρόεδρο, ο οποίος — πράγμα αξιοσημείωτο — ουδέποτε έχει εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη γι’ αυτήν.

Ο αμερικανός πρόεδρος δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού, καθώς οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από αυτή παγκοσμίως (207.711 νεκροί εξαιτίας της COVID-19, 7.233.946 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως χθες Πέμπτη).

Η επίσημη δήλωση του γιατρού του Τραμπ για τον κορονοϊό

Τον γύρο του κόσμου κάνει από το πρωί η είδηση ότι το πρώτο ζεύγος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, λίγες ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε ότι στενή συνεργάτιδα του ζεύγους ήταν επίσης επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πριν καλά καλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ προλάβει να ανακοινώσει μέσω Twitter ότι τίθεται σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους, ήρθαν τα αποτελέσματα των τεστ που ανέδειξαν τόσο τον ίδιο όσο και τη σύζυγό του θετικούς στην Covid-19.

«Θα το ξεπεράσουμε μαζί. Ξεκινάμε άμεσα καραντίνα και ανάρρωση», έγραψε στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του.

Κάτι που έκανε ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, Σον Κόνλεϊ.

«Είναι καλά», διαβεβαίωσε ο θεράπων ιατρός, σε γραπτή δήλωσή του, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του τεστ, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του και τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως.

«Η ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου θα παραμένει σε επαγρύπνηση και εκτιμώ τη στήριξη που μας παρέχεται από μερικούς από τους μεγαλύτερους ιατρικούς επαγγελματίες και φορείς», αναφέρεται επίσης στη δήλωση, ενώ προστίθεται ότι θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις για την πορεία της υγείας του προεδρικού ζεύγους.

Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε παράλληλα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στη Φλόριντα έχει πλέον ακυρωθεί.

Μια στενή συνεργάτιδα του Τραμπ, η Χόουπ Χιξ, έγινε γνωστό νωρίτερα ότι παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19.

Σύμφωνα με το CNN η διάγνωση αυτή αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή σχετικά με την υγεία Αμερικανού προέδρου εδώ και δεκαετίες.

Στα 74 του, ο Τραμπ συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές από τον ιό, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 200.000 Αμερικανών στις ΗΠΑ και περισσότερων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων παγκοσμίως.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Κλειστά περίπτερα: «Τελειώσαμε όλοι! Αυτή ήταν η χαριστική βολή»