ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Το μήνυμα Τραμπ από το νοσοκομείο – Τι είπε στους Αμερικανούς πολίτες

Κορονοϊός: Το μήνυμα Τραμπ από το νοσοκομείο – Τι είπε στους Αμερικανούς πολίτες
AP

Μήνυμα προς τους Αμερικανούς πολίτες από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του, Τζέισον Μίλερ.

«Μίλησα με τον πρόεδρο χθες το απόγευμα, για περίπου μισή ώρα, και έχει υψηλό ηθικό», είπε ο Μίλερ και πρόσθεσε: «Μάλιστα, ο πρόεδρος μού είπε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι θα νικήσει τον κορονοϊό, ότι ως έθνος θα νικήσουμε τον κορονοϊό, και ότι η εκστρατεία μας θα νικήσει τον κορονοϊό. Και μου είπε ότι μόλις βγει από το νοσοκομείο, θα τεθεί ξανά επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας», συμπλήρωσε ο Μίλερ.

«Τον άκουσα αρκετά ζωηρό, αλλά μου είπε και κάτι ακόμα το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό», είπε επίσης ο Μίλερ, και εξήγησε: «Και αυτό που είπε ο πρόεδρος ήταν να είμαστε προσεκτικοί, θυμίζοντας στους συμπολίτες μας να πλένουν τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, αλλά και να βεβαιώνονται ότι εάν δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα. Και θεωρώ ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα προς όλους τους πολίτες της χώρας».

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του Μίλερ:

Η ασθένεια του Τραμπ έχει ανατρέψει την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και έχει στρέψει τον προβολέα στη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο.

Δημοσκόπηση: Ποιος προηγείται μετά την εισαγωγή του Τραμπ στο νοσοκομείο;

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπολείπεται του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις.

Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιοποιήθηκε σήμερα δείχνει πως ο Μπάιντεν έχει ένα προβάδισμα δέκα μονάδων έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, λίγο ευρύτερο από εκείνο που είχε τους τελευταίους δύο μήνες. Περίπου το 65% των Αμερικανών δήλωσαν πως ο Τραμπ πιθανόν να μην είχε μολυνθεί αν είχε πάρει τον ιό πιο σοβαρά - μια άποψη που υποστήριξαν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση. Περίπου το 55% δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο Τραμπ έλεγε την αλήθεια για τον ιό.

Μια ομάδα γιατρών του Λευκού Οίκου δήλωσε το πρωί του Σαββάτου πως η κατάσταση του Τραμπ βελτιώνεται και πως ήδη μιλάει για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Μέσα σε μερικά λεπτά, ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους έδωσε στους δημοσιογράφους μια λιγότερο ρόδινη εκτίμηση, λέγοντας ότι «οι ενδείξεις του προέδρου τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν πολύ ανησυχητικές και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες από την άποψη της φροντίδας του. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε έναν καθαρό δρόμο προς την πλήρη ανάρρωση».

Ο Μίντοους, τα αρχικά σχόλια του οποίου διανεμήθηκαν υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαζόταν, άλλαξε τόνο μερικές ώρες αργότερα, λέγοντας στο Reuters πως ο Τραμπ πάει «πολύ καλά» και πως «οι γιατροί είναι πολύ ικανοποιημένοι με τις ζωτικές του ενδείξεις».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν πει πως η μεταφορά του Τραμπ στο Ουόλτερ Ριντ έγινε για προληπτικούς λόγους και είπαν πως ο Τραμπ μπορεί να παραμείνει εκεί αρκετές ημέρες.

Ωστόσο σε μια συνέντευξη στο Fox News που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο Μίντοους αποκάλυψε πως η κατάσταση του Τραμπ την Παρασκευή ήταν πολύ χειρότερη απ΄ό,τι έλεγαν αξιωματούχοι δημόσια, λέγοντας πως οι γιατροί συνέστησαν στον πρόεδρο να πάει στο νοσοκομείο αφού είδαν ότι είχε πυρετό και το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα του είχε πέσει ραγδαία.

Ο επικεφαλής ιατρός της αμερικανικής προεδρίας Σον Κόνλεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο το Σάββατο πως ο Τραμπ δεν είχε πρόβλημα με την αναπνοή του, και ότι δεν του χορηγήθηκε οξυγόνο στο Ουόλτερ Ριντ.

Αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για ενδεχόμενο εξιτήριο του Τραμπ από το νοσοκομείο, και αργότερα χρειάστηκε να εκδώσει μια δήλωση λέγοντας ότι έκανε λάθος αφού φάνηκε να υπονοεί πως ο Τραμπ είχε διαγνωστεί ήδη από την Τετάρτη.

Σε δήλωση που εκδόθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο Κόνλεϊ είπε πως ο πρόεδρος «αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες» αλλά η ομάδα του παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη.

Με τον Τραμπ εκτός προεκλογικής εκστρατείας επ΄αόριστον, το προεκλογικό του επιτελείο ανακοίνωσε την «Επιχείρηση MAGA», στη βάση του συνθήματός του «Να Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά» ("Make America Great Again") κατά την οποία προβεβλημένοι σύμμαχοι, περιλαμβανομένου του αντιπρόεδρου Μάικ Πενς και των μεγαλύτερων γιων του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ και Έρικ, θα αναλάβουν προσωπικά τη διεξαγωγή της εκστρατείας αυτή την εβδομάδα.

Ο Πενς, που βρέθηκε αρνητικός την Παρασκευή, θα αντιμετωπίσει στο προγραμματισμένο για την Τετάρτη ντιμπέιτ την υποψήφια αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι Τούρκοι ενεργοποίησαν τους S-400! Έβαλαν στο… στόχαστρο ελληνικά F-16