ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αντιμέτωπος με 35 χρόνια κάθειρξη ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ

Τουρκία: Αντιμέτωπος με 35 χρόνια κάθειρξη ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ
AP Photo

Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών στον Τζαν Ντουντάρ, δημοσιογράφο που έχει καταφύγει στη Γερμανία από το 2016 εξαιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος του, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για τρομοκρατία και κατασκοπεία, δήλωσε συνήγορός του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Ντουντάρ κατηγορείται για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και «στρατιωτική ή πολιτική κατασκοπεία», επιβεβαίωσε ο συνήγορος, ο Αμπάς Γιαλτσίν. Η δίκη του προγραμματίζεται να αρχίσει την 4η Δεκεμβρίου.

Η δίωξη του δημοσιογράφου σχετίζεται με την αποκάλυψη, το 2015, από την εφημερίδα Cumhuriyet (Τζουμχουριέτ) ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT έστελνε φορτία όπλων σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Ο Ντουντάρ ήταν τότε διευθυντής της Τζουμχουριέτ.

Ο τούρκος δημοσιογράφος, που θα δικαστεί εκ νέου ερήμην, αντιμετωπίζει σειρά ποινικών διώξεων στην πατρίδα του. Έχει ήδη καταδικαστεί για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισε τον Ντουντάρ φυγά και διέταξε να κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του στην Τουρκία, επειδή δεν τήρησε την προθεσμία που του είχε δοθεί να επιστρέψει στη χώρα από τη Γερμανία.

Την Τετάρτη, ο Τζαν Ντουντάρ αμφισβήτησε το σκεπτικό των κατηγοριών σε βάρος του για κατασκοπεία.

«Ώστε λοιπόν είμαι τόσο ατζαμής κατάσκοπος που δημοσίευσα τις πληροφορίες που απέσπασα στο πρωτοσέλιδο… αντί να τις στείλω στις ξένες υπηρεσίες», σχολίασε ειρωνικά ο δημοσιογράφος μέσω Twitter.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής - Απόφαση: Ισόβια και 10 χρόνια στον Γιώργο Ρουπακιά