ΚΟΣΜΟΣ

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι: 18χρονος αποκεφάλισε καθηγητή - Ισλαμική τρομοκρατία, λέει ο Μακρόν

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι: 18χρονος αποκεφάλισε καθηγητή - Ισλαμική τρομοκρατία, λέει ο Μακρόν
(AP Photo/Michel Euler)

Ένοπλος αποκεφάλισε καθηγητή σε προάστιο του Παρισιού - Θύμα ισλαμικής τρομοκρατίας ο καθηγητής, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν - Ποιος ήταν ο δράστης - Τέσσερα ατομα προφυλακίστηκαν

Σε τέεσερις προφυλακίσεις για τη δολοφονία του καθηγητή στο δυτικό Παρίσι προχώρησαν οι Αρχές της χώρας

Τέσσερα πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, προφυλακίστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μετά τη δολοφονία καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας κοντά σε σχολείο στο Κονφλάν Σεντ Ονορέν, στο δυτικό Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο δικαστικό σύστημα.

Τα πρόσωπα αυτά ανήκουν στο περιβάλλον του δράστη της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μακρόν: Ο καθηγητής είναι θύμα ισλαμικής τρομοκρατίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το φρικτό έγκλημα με θύμα τον Γάλλο καθηγητή.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο κ. Μακρόν συναντήθηκε με τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη στο χώρο διαχείρισης κρίσεων που έχει στηθεί από τις Αρχές στη ανοικτή πλατεία Μποβό.

«Ένας από τους συμπολίτες μας δολοφονήθηκε σήμερα γιατί δίδασκε, γιατί μάθαινε σε μαθητές την ελευθερία της έκφρασης, της ελευθερίας της πίστης και της μη πίστης» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν αργά το βράδυ στους δημοσιογράφους.

«Ο συμπατριώτης μας έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης, έπεσε θύμα μιας ισλαμικής τρομοκρατικής επίθεσης» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Σε δεύτερο tweet του, ο Μακρόν έστειλε το μήνυμα: «Δεν θα τους περάσει».

Ποιος είναι ο δράστης που αποκεφάλισε τον Γάλλο καθηγητή

Νεαρός ηλικίας 18 ετών ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο προάστιο του Παρισιού Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν (Yvelines), ο οποίος αποκεφάλισε τον Γάλλο καθηγητή Ιστορίας, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ».

Όπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο νεαρός είχε γεννηθεί στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι ο δράστης της φονικής επίθεσης τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες αστυνομικών στην κοντινή πόλη Ερανί, στην περιφέρεια Βαλ Ντ' Ουάζ.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat) η οποία στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «ανθρωποκτονία που σχετίζεται με τρομοκρατική επιχείρηση» και «σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής συμμορίας».

«Ο καθηγητής που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και αποκεφαλίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε προάστιο του Παρισιού είχε δείξει στους μαθητές, στην τάξη του, σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ», ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο δράστης σκοτώθηκε επίσης, αφού τον πυροβόλησαν αστυνομικοί σε μικρή απόσταση από το σημείο της επίθεσης.

Τον περασμένο μήνα, ένας μετανάστης από το Πακιστάν, εγκατεστημένος στη Γαλλία, επιτέθηκε με μπαλτά και τραυμάτισε δύο ανθρώπους έξω από τα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Σε αυτά τα γραφεία, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν 12 ανθρώπους, επειδή το περιοδικό δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

epithesi-parisi1.jpg
Νεκρός ο δράστης που φώναξε Αλλάχου Ακμπάρ τη στιγμή που εκτελούσε τον καθηγητήAP

Γάλλος υπουργός Παιδείας: «Η Δημοκρατία δέχτηκε επίθεση»

Με ανάρτηση που έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, o υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν - Μισέλ Μπλανκέ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη «θηριωδία της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», αναφερόμενος στη φονική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, με θύμα έναν Γάλλο καθηγητή, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο ένοπλο.

«Απόψε, είναι η Δημοκρατία που δέχτηκε επίθεση με την άνανδρη δολοφονία ενός από τους υπηρέτες της, ενός καθηγητή», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Μπλανκέ στο twitter.

«Απόψε η σκέψη μου είναι σε εκείνον και την οικογένειά του. Η ενότητα και η σταθερότητά μας αποτελούν τις μόνες απαντήσεις απέναντι στη θηριωδία της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Θα το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.

Λίγο αργότερα, με νέο tweet του ο κ. Μπλανκέ ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί το Σάββατο εκπροσώπους του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, όπου δίδασκε ο καθηγητής, καθώς επίσης και γονείς μαθητών.

«Θα απευθυνθώ μέσω βίντεο σε όλους τους καθηγητές, στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις οικογένειες. Για μια αντίδραση απόλυτης αλληλεγγύης και σωφροσύνης στο θεσμό μας εν συνόλω. Η Δημοκρατία δεν παραδίδεται», έγραψε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.

epithesi-parisi.jpg
Ο τρόμος επέστρεψε στο ΠαρίσιAP

Επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι ο Γάλλος ΥΠΕΣ

Εν τω μεταξύ, τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν λίγο μετά τις 21:30 ώρα Ελλάδας ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, ακύρωσε την παραμονή του στη χώρα αυτή και επέστρεψε εσπευσμένα στο Παρίσι.

Μάλιστα, είχε προγραμματισμένη έκτακτη συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ όσο και με τον πρόεδρο Μακρόν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγριες Μέλισσες – Spoiler: Αλλάζουν όλα στο «Διαφάνι» - Τι θα γίνει στη συνέχεια