ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Νέα έρευνα αποκαλύπτει - Μηδαμινές οι ελπίδες για «ανοσία της αγέλης»

Κορονοϊός: Νέα έρευνα αποκαλύπτει - Μηδαμινές οι ελπίδες για «ανοσία της αγέλης»

Σύμφωνα με τον Ρώσο καθηγητή αυτό συμβαίνει λόγω της ταχείας πτώσης των αντισωμάτων που προκαλεί ο ιός

Ο Ρώσος επιστήμονας και καθηγητής του Ινστιτούτου Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής Alexander Chepurnov, μόλυνε τον εαυτό του με τον ιό SARS-COV-2 για να μελετήσει αντισώματα. To συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ελπίδες για την ανοσία της αγέλης είναι μηδαμινές, λόγω της ταχείας πτώσης των αντισωμάτων.

Ο Alexander Chepurnov, 69 ετών, κόλλησε για πρώτη φορά κορονοϊό σε ένα ταξίδι του στη Γαλλία τον Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια αυτή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκείνος και η ομάδα του ξεκίνησαν μια μελέτη σχετικά με τα αντισώματα του κορονοϊού στο Ινστιτούτο Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στο Νοβοσιμπίρσκ.

Μελέτησαν τον τρόπο συμπεριφοράς των αντισωμάτων, πόσο ισχυρά ήταν και πόσο καιρό κατοικούσαν στο σώμα και αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι μειώνονται αρκετά γρήγορα.

«Μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα από τη στιγμή που ένιωσα άρρωστος, τα αντισώματα δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν πλέον», αναφέρει ο καθηγητής.

Γι’ αυτό το αποφάσισε, να εξετάσει την πιθανότητα εσκεμμένης επαναμόλυνσης προς το συμφέρον της επιστήμης. Ο Chepurnov έγινε πειραματόζωο της ίδας του της έρευνας και εκτέθηκε σκόπιμα σε ασθενείς με COVID-19 χωρίς προστασία.

«Τα αντισώματα του οργανισμού μου έπεσαν, ακριβώς έξι μήνες μετά την πρώτη μόλυνση. Το πρώτο σημάδι ήταν πονόλαιμος», σχολιάζει.

Η δεύτερη μόλυνση ήταν πολύ πιο σοβαρή με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία.

Για πέντε ημέρες, η θερμοκρασία του παρέμεινε πάνω από τους 39°C, έχασε την αίσθηση της μυρωδιάς και της γεύσης, ενώ την τρίτη ημέρα η ακτινογραφία έδειξε διπλή πνευμονία.

Ο ιός εξαφανίστηκε αρκετά γρήγορα. Μετά από δύο εβδομάδες δεν εντοπίστηκε πλέον στο ρινοφαρυγγικό ή σε άλλα δείγματα. Το συμπέρασμά της έρευνάς του βασίζεται στην περίπτωση του καθηγητή Alexander Chepurnov.

«Η ανοσία της αγέλης είναι μια απελπισμένη ελπίδα. Ο ιός είναι εδώ για να μείνει και ενώ τα εμβόλια μπορεί να παρέχουν ανοσία, αυτό είναι πιθανό να είναι προσωρινό», τονίζει.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα εμβόλιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, ένα απλό εμβόλιο δεν θα ταιριάζει», καταλήγει ο επιστήμονας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ULAQ: Το μη επανδρωμένο πολεμικό σκάφος που παρουσίασε ο Ερντογάν για τη… Γαλάζια Πατρίδα