ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Σαρκοζί: «Σκάνδαλο» να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο Φεσενχάιμ

Ν. Σαρκοζί: «Σκάνδαλο» να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο Φεσενχάιμ

Ένα «κολοσσιαίο λάθος» θα αποτελούσε το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου Φεσενχάιμ, τόνισε χθες στους εργαζομένους του, ο Νικολά Σαρκοζί.

Πολλές οργανώσεις που εναντιώνονται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, ζητούν να παύσει να λειτουργεί το παλαιότερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει το εργοστάσιο στο Φεσενχάιμ εάν εκλεγεί.

«Το να θέλει κάποιος να κλείσει το Φεσενχάιμ είναι σκάνδαλο διότι θυσιάζει τις δουλειές σας για πολιτικά οφέλη», είπε ο Σαρκοζί, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος αλλά μοιάζει ήδη να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία, μιλώντας στο προσωπικό του εργοστασίου.

Το εργοστάσιο Φεσενχάιμ βρίσκεται 4 χλμ. από τα σύνορα με τη Γερμανία στην Αλσατία, στην όχθη ενός καναλιού πλάι στο Ρήνο, σε μια περιοχή μέτριας σεισμικότητας.

Η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της χώρας (ASN) ενέκρινε τη λειτουργία του εργοστασίου για άλλα 10 χρόνια υπό τον όρο το δάπεδο από τσιμέντο στον αντιδραστήρα αρ. 1 να ενισχυθεί.

Και τα 58 πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας πέρασαν τους ελέγχους αντοχής που έγιναν μετά την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι τον Μάρτιο του 2011.

Ωστόσο το ASN απαίτησε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων συμβάντων «το συντομότερο δυνατόν».

Να σημειωθεί ότι ο Ολάντ, διακηρύσσει ότι θα μειώσει, εάν εκλεγεί πρόεδρος, το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της Γαλλίας από το 75% σήμερα στο 50%.