ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Τουλάχιστον 3 νεκροί και 15 τραυματίες - Φόβοι για πολλά θύματα

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Τουλάχιστον 3 νεκροί και 15 τραυματίες - Φόβοι για πολλά θύματα
AP Photo

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση -όπως χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση της Αυστρίας- στην καρδιά της Βιέννης. Οι δράστες χτύπησαν το βράδυ της Δευτέρας (2/11) σε τουλάχιστον έξι διαφορετικά σημεία της αυστριακής πρωτεύουσας σκορπώντας το θάνατο.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν μια ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στην Βιέννη, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πόλης, ενώ οι επτά από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ORF.

Η αυστριακή τηλεόραση μετέδωσε πως έως και επτά δράστες μπορεί να παραμένουν ασύλληπτοι μετά την επίθεση σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης.

Έξι διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης της Βιέννης που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον δρόμο όπου στεγάζεται η κεντρική συναγωγή της Αυστρίας, στοχοθετήθηκαν στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ORF επικαλούμενο την αστυνομία.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ανέφερε πως ένας ύποπτος και ένας περιστατικός σκοτώθηκαν από πυρά.

Τουλάχιστον ένας από τους δράστες διαφεύγει τη σύλληψη - Υπάρχουν πολλοί νεκροί

Τουλάχιστον ένας από τους φερόμενους ως δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας που διαπράχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη διαφεύγει τη σύλληψη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Με βάση όσα ήταν γνωστά ως αυτό το στάδιο, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας διερχόμενος και ένας από τους βαριά οπλισμένους δράστες.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές να σημάνουν λήξη συναγερμού.

«Τουλάχιστον ένας ύποπτος διαφεύγει» τη σύλληψη, είπε.

Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρία Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Πριν κάνει δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση ÖRF μετέδωσε ότι πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε μπαρ κι εστιατόρια άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Σε κάποιους συστήθηκε να διανυκτερεύσουν — χωρίς χρέωση — σε ξενοδοχείο του κέντρου.

Κουρτς: Δύσκολοι καιροί για τη Δημοκρατία μας - Δεχθήκαμε τρομοκρατικό χτύπημα

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη ποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε ανάρτηση στο twitter.

Σε άλλο tweet του καγκελάριος της Αυστρίας ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα μηνύματα συμπαράστασης, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο ίδιος μαζί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται σε κέντρο διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση των ένοπλων επιθέσεων.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ χαρακτήρισε τρομοκρατική την επίθεση δηλώνοντας πως σε αυτήν εμπλέκονται πολλοί δράστες.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί δράστες, δυστυχώς, υπήρχαν και αρκετοί τραυματίες, πιθανώς και νεκροί. Οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν μακρύκαννα όπλα, οπότε αποτελούν μεγάλη απειλή», δήλωσε ο Νέχαμερ αργά το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF 1.

Ο υπουργός προέτρεψε τους κατοίκους της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν ανοιχτούς χώρους στην πόλη.

Ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε αναφορές για μια ομηρία σε εστιατόριο.

Σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα, πάνοπλοι αστυνομικοί σαρώνουν τους δρόμους της πόλης για τη σύλληψη των υπόπτων.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Η αυστριακή αστυνομία κάλεσε τους πολίτες της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, καθώς είναι σε εξέλιξη η επιχείρησή της στην καρδιά της πόλης, στην Ίνερε Στατ.

Με αναρτήσεις της στο Twitter η αστυνομία ζήτησε να μην διατυπώνονται «φήμες, κατηγορίες, εικασίες», ούτε να ανακοινώνονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα. «Αυτό δεν βοηθά καθόλου», τόνισε.

Με άλλο μήνυμα, που αναρτήθηκε σε πολλές γλώσσες, οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν από όποιους πολίτες έχουν βίντεο από τα γεγονότα να μην τα ανεβάζουν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά να τα δώσουν στην αστυνομία ώστε να την βοηθήσουν στο έργο τους.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς της πόλης δεν σταματούν πλέον στην Ίνερε Στατ, μέχρι νεωτέρας.

Δείτε τις στιγμές του πανικού που επικράτησε στη Βιέννη, μέσα στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Βίντεο: Ο δράστης ζωσμένος με εκρηκτικά πριν χτυπήσει στη συναγωγή

Εν τω μεταξύ σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter φέρεται να δείχνει έναν από τους δράστες να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά πριν χτυπήσει στη συναγωγή και να πυροβολεί στους δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας. Ωστόσο, η αυθεντικότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία

Τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τις μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη αυστριακή πρωτεύουσα εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός με μήνυμά του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σοκαρισμένος από τα χτυπήματα στη Βιέννη, ενώ επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς εκφράζοντας την αλληλεγγύη τόσο του ίδιου όσο και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στην τρομοκρατία».

Παλαιότερο χτύπημα στην ίδια συναγωγή

Το 1981, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι σε αυτήν τη συναγωγή. Το 1985, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή ομάδα επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης με χειροβομβίδες και τουφέκια, σκοτώνοντας τρεις πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Τον Αύγουστο οι αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορoνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Τρίτη - Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας