ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Ελπίδα για την ανθρωπότητα - Στο 95% αποτελεσματικότητα το εμβόλιο της Moderna

Κορονοϊός: Ελπίδα για την ανθρωπότητα - Στο 95% αποτελεσματικότητα το εμβόλιο της Moderna

Μετά την Pfizer και την AstraZeneca η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του εμβολίου της κατά του κορονοϊού.

Ο αγώνας των φαρμακευτικών για την εξεύρεση ενός εμβολίου που θα φέρει το τέλος του εφιάλτη του κορονοϊού συνεχίζεται, με την Moderna να ανακοινώνει πως το δικό της εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 95%!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, το 94,5% των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο κατά του covid-19. Η εταιρεία τόνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ζητήσει ειδική άδεια από τον FDA, τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ, ώστε να προχωρήσει στην παρασκευή του εμβολίου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα τελευταία νέα από το μέτωπο του εμβολίου έχουν γεμίσει με αισιοδοξία τους επιστήμονες καθώς αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλές έρευνες σε τελικό στάδιο που προσφέρουν ανοσία στον κορονοϊού πάνω από 90%.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη ... είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, Tal Zaks.

Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, είναι το διάστημα που θα κρατήσει η ανοσία. Δεν υπάρχουν επίσης δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο σε ηλικιωμένες ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τη λοίμωξη.

Ωστόσο, ο κ. Zaks είπε στο BBC ότι τα στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» από την ηλικία. Και δεν είναι, επίσης, γνωστό εάν το εμβόλιο απλώς εμποδίζει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά ή αν τους εμποδίζει να διαδίδουν επίσης τον ιό.

Να σημειωθεί πως το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται εκτός ΗΠΑ μέσα στο 2020. Η εταιρεία προ ημερών είχε επιβεβαιώσει πως έχει έτοιμα και προς αποστολή στις ΗΠΑ 20 εκατομμύρια εμβόλια και διατηρεί την ελπίδα πως μέσα στο 2021, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα έχει καταφέρει να παρασκευάσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο εμβόλια.

To εμβόλιο της Moderna, το οποίο στηρίζεται σε παρόμοια τεχνολογία με εκείνο της BionTech, θα περάσει από έλεγχο της FDA και αν τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα των κλινικών δοκιμών, τότε αυτόματα θα γίνει το μεγάλο φαβορί για τον μαζικό εμβολιασμό του πλανήτη.

Την ίδια ώρα, το εμβόλιο της Pfizer συντηρείται στους -70 βαθμούς, κάνοντας πάρα πολύ δύσκολη την αποθήκευσή του και την μεταφορά του, εκείνο της Moderna συντηρείται στους 2 έως και τους 8 βαθμούς για 30 ημέρες!

Μάλιστα, μπορεί να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε -20 βαθμούς, κρατώντας στο 100% τις ιδιότητές του!

Στα μειονεκτήματά του, είναι το γεγονός πως το κόστος του θα είναι μεγαλύτερο από τους ανταγωνιστές του. Το εμβόλιο της AstraZeneca θα πωλείται αντί 3 λιρών ανά δόση, εκείνο των Sanofi και GSK αντί 8 λιρών ανά δόση, ενώ της Pfizer θα είναι 30 λίρες για την διπλή δόση που απαιτείται.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το εμβόλιο της Moderna θα γίνεται σε δυο δόσεις, εκχέοντας στο σώμα ένα γενετικό υλικό mRNA, το οποίο και χαρίζει την πολυπόθητη ανοσία στον ιό. Η δεύτερη δόση χορηγείται 15 ημέρες μετά από την πρώτη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολεμική Αεροπορία: «Κλείδωσαν» τα F-35 για την Ελλάδα - Τουλάχιστον 18 μαχητικά ζητά η Αθήνα