ΚΟΣΜΟΣ

Φον Ντερ Λάϊεν: Η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει δύο εμβόλια για τον κορονοϊό μέσα στo 2020

Φον Ντερ Λάϊεν: Η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει δύο εμβόλια για τον κορονοϊό μέσα στo 2020
AP

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εγκρίνει δύο εμβόλια για τον κορονοϊό μέσα στη χρονιά», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν κατά τη διάρκεια της Ευρω-τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού «χτυπά» την Ευρώπη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στην Ευρω-τηλεδιάσκεψη τις θετικές εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων.

Όπως διεμήνυσε η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει ακόμη και μέσα στο 2020 δύο εμβόλια κορονοϊού.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μας λέει η υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας, που είναι το πολύ πολύ πρώτο βήμα, για να είναι δυνατόν να βγουν στην αγορά για τη BioNTeck και τη Moderna, θα μπορούσε να συμβεί νωρίς το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου εάν όλα προχωρήσουν τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «εργαζόμαστε σε μία εκστρατεία εμβολιασμού για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο ζήτημα της επικοινωνίας, αναφορικά με τη σημασία των εμβολίων».

«Η υπό όρους αδειοδότηση εμβολίων μπορεί να δοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ελπίδες από τα εμβόλια

Ο διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech, που συνεργάζεται με την αμερικανική Pfizer για την παρασκευή του εμβολίου, έκρινε σήμερα ότι είναι «πιθανό» να δοθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του έτους.

«Δουλεύουμε πυρετωδώς», είπε ο Ουγούρ Σαχίν, σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης. Διευκρίνισε ότι το αίτημα έγκρισης του εμβολίου πρόκειται να κατατεθεί την Παρασκευή στην αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA).

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να λάβουμε φέτος την έγκριση στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη ή και στις δύο», διαβεβαίωσε ο ερευνητής, που είναι ειδικευμένος στην ανοσολογία. «Είναι πιθανόν να μπορούμε να διανείμουμε τα εμβόλια τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της εξέτασης του προϊόντος ενόψει της έγκρισής του και την επόμενη εβδομάδα θα της παραδοθούν συμπληρωματικά δεδομένα, είπε ο Σαχίν.

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της αμερικανικής Moderna είναι τα δύο που έχουν προχωρήσει περισσότερο στις κλινικές δοκιμές τους, σε ευρεία κλίμακα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, γύρω στο 95%.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη προπωληθεί σε όλον τον κόσμο. Όμως πολλές κυβερνήσεις διευκρινίζουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα διατεθούν για το υγειονομικό προσωπικό και για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όλοι οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετούς μήνες για να εμβολιαστούν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Αρνούνται να δώσουν κλίνες οι ιδιωτικές κλινικές - Με επίταξη απειλεί το υπ. Υγείας