ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Το φάρμακο του Τραμπ έρχεται στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Το φάρμακο του Τραμπ έρχεται στην Ελλάδα

Το «πράσινο φως» αναμένουν τα ευρωπαϊκά κράτη από τον Οργανισμό Φαρμάκων της Γηραιάς Ηπείρου για την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ευρωπαίους ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» για φάρμακα υψηλού κόστους (η τιμή τους κυμαίνεται από 1.000 έως και 1.200 ευρώ), τα οποία εφόσον λάβουν τη σχετική έγκριση θα ενταχθούν στο εθνικό μας πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρη Φιλίππου, έχει κατατεθεί φάκελος για την ένταξη της Ελλάδας σε διεθνή μελέτη. Έτσι, εφόσον το σχετικό αίτημα γίνει δεκτό, αναμένεται σύντομα και Έλληνες ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία στο πλαίσιο ένταξης τους στη σχετική κλινική δοκιμή.

Υπενθυμίζεται ότι τα καινοτόμα φάρμακα κατά της Covid-19 των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Eli-Lilly και Regeneron έλαβαν πρόσφατα άδεια έκτακτης ανάγκης από τον FDA. Αυτό μάλιστα της Regeneron το σκεύασμα REGNCOV2, είναι το κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν προσβλήθηκε από τον ιό.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεΐνες που μιμούνται τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν καταπολεμά επιβλαβή παθογόνα όπως οι ιοί. Συνεπώς στην περίπτωση αυτή είναι έτσι «προγραμματισμένα« ώστε να κατευθύνονται ειδικά εναντίον της πρωτεϊνικής ακίδας του SARS-CoV-2 με στόχο να εμποδίζουν την προσκόλληση και την είσοδο του ιού στα ανθρωπιστικά κύτταρα.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγησή τους, ενδείκνυται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ασθένειας με Covid-19 και κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Σύμφωνα με την έκτακτη άδεια που έχουν λάβει από τις αμερικανικές αρχές συμπεριλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω αλλά και ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές επιπλοκές.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες η λήψη τους πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Παρότι χορηγούνται με ενδοφλέβια έγχυση σε νοσοκομείο αλλά σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με κορονοϊό κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθησή τους στο σπίτι μετά τη θεραπεία.

Γιαυτό αν λάβουν έγκριση και στην Ευρώπη, η διάθεσή τους θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το κρατικό «κανάλι» και αποκλειστικά ύστερα από αίτημα γιατρού σε δημόσια δομή που θα έχει και την ευθύνη παρακολούθησης του ασθενούς.

Με πληροφορίες από «Τα Νέα»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αποφασίζει για την παράταση του lockdown - Πώς θα ανοίξουν λιανεμπόριο, εστίαση