ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνη: Νεκρός 13χρονος από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια ταραχών

Παλαιστίνη: Νεκρός 13χρονος από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια ταραχών
AP Photo

Ένας Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε την Παρασκευή (4/12) από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αφορμή κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Αλί Αϊμάν Νασρ Αμπού Αλίγια, 13 ετών, «υπέκυψε στα τραύματά του αφότου πυροβολήθηκε με πραγματικές σφαίρες στο στομάχι» κατά τη διάρκεια ταραχών βορείως της Ραμάλας, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο χωριό Μουγάιρ, στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στη Ραμάλας όπου κατέληξε, προστίθεται.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μουγάιρ, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο στρατός «διέλυσε βίαια» Παλαιστίνιους που διαδήλωναν κατά της δημιουργίας ισραηλινού οικισμού στην περιοχή.

Τέσσερις άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών, μετέδωσε το Wafa.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο στρατός είπε ότι «γνωρίζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι ταραξίες τραυματίστηκαν και ότι υπήρχε ένας Παλαιστίνιος νεκρός», αλλά αρνήθηκε ότι έκανε χρήση πραγματικών σφαιρών.

Σύμφωνα με τον στρατό, «δεκάδες ταραξίες πέταξαν πέτρες προς το μέρος που ήταν οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί στα σύνορα και προσπάθησαν να κυλήσουν πέτρες και φλεγόμενα ελαστικά» σε έναν δρόμο, «θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών» που βρίσκονταν εκεί.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν τους ταραξίες να αποκλείσουν τον δρόμο και απάντησαν κάνοντας χρήση μέσων για την καταστολή των ταραχών», δήλωσε ο στρατός.

Το παλαιστινιακό χωριό Μουγάιρ βρίσκεται κοντά σε αρκετούς εβραϊκούς οικισμούς και υπήρξε κατά το παρελθόν τόπος συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων.

Βρίσκεται επίσης δίπλα σε μια περιοχή που ονομάζεται Ρας Αλ -Τιν όπου το Ισραήλ απειλεί να κατεδαφίσει ένα σχολείο, κάτι το οποίο προκάλεσε στις αρχές Νοεμβρίου την καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συγχρηματοδότησε την κατασκευή του σχολείου.

Η Δυτική Όχθη είναι παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από τον ισραηλινό στρατό.

Περισσότεροι από 450.000 Ισραηλινοί ζουν σε εβραϊκούς οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα από το διεθνές δίκαιο στη Δυτική Όχθη, όπου κατοικούν περίπου 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου - Ψεύτης και επικίνδυνος: «Η Ελλάδα παραβίασε την τουρκική υφαλοκρηπίδα»