ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός στις ΗΠΑ: Η επιτροπή εισηγήθηκε στην FDA την έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Κορονοϊός στις ΗΠΑ: Η επιτροπή εισηγήθηκε στην FDA την έγκριση του εμβολίου της Pfizer
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις - Εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Όλες οι ειδήσεις: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού.

«Ναι» κατά πλειοψηφία ψήφισαν τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το εμβόλιο της Pfizer/BionTech, ανάβοντας το «πράσινο φως» στη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, να εξετάσει την εισήγησή τους και να εγκρίνει με τη σειρά της την ευρύτερη κυκλοφορία του εμβολίου στις ΗΠΑ.

Η επιτροπή ενέκρινε, με 17 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, τη γνωμοδότηση ότι τα εγνωσμένα οφέλη του εμβολίου, το οποίο ανέπτυξαν η αμερικανική Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech, βαραίνουν περισσότερο από τους κινδύνους για τους ανθρώπους 16 ετών και άνω στους οποίους θα χορηγηθεί. Ένα μέλος της απείχε.

Στην ίδια διαδικασία θα υποβληθεί και το εμβόλιο της Moderna, στις 17 Δεκεμβρίου.

Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή.

Ωστόσο η FDA θα λάβει την τελική, τυπική απόφαση σε λίγες έτσι ώστε να αρχίσουν άμεσα οι εμβολιασμοί πρώτα στους υγειονομικούς της χώρας και των ηλικιωμένων που ζουν στα γηροκομεία.

Στο ευρύ κοινό ο εμβολιασμός θα επεκταθεί την άνοιξη, σύμφωνα με το σχέδιο.

Η επιτροπή συζήτησε διεξοδικά τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης — αναφυλαξίας — στο εμβόλιο αυτό, έπειτα από δύο τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εμβόλιο στις ΗΠΑ θα συνοδεύεται από μια προειδοποίηση, τόνισε η Δρ. Μάριον Γκρούμπερ του FDA: θα αντενδείκνυται η χρήση του σε ανθρώπους που έχουν αλλεργίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του.

Πάντως ο Πολ Όφιτ, μέλος της επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να καθησυχαστούν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα αυγά και στα φιστίκια.

Το εμβόλιο σε δύο δόσεις κρίνεται ασφαλές, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, και αποτελεσματικό κατά 95% εναντίον του νέου κορονοϊού.

Η πρώτη δόση μοιάζει να αρχίζει να προστατεύει έπειτα από δέκα ημέρες, αλλά λιγότερο αποτελεσματικά από ότι μετά τη δεύτερη, τρεις εβδομάδες αργότερα.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από τον ιό καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 300.000 Αμερικανοί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμωξιολόγοι: Να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου - Στον Μητσοτάκη η τελική απόφαση