ΚΟΣΜΟΣ

Ανασκόπηση 2020: Αυτά είναι τα πρόσωπα της χρονιάς που φεύγει

Ανασκόπηση 2020: Αυτά είναι τα πρόσωπα της χρονιάς που φεύγει

Ανασκόπηση 2020: Τα σημαντικότερα πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε, απ όλο τον κόσμο - Επιμέλεια: Φυλλένια Γκότση, Ιωάννα Κατσίμπα 

Το Newsbomb.gr ανατρέχει σε όλα εκείνα τα πρόσωπα που στιγμάτισαν τον κόσμο τη χρονιά που φεύγει.

Η Ελλάδα το 2020 βρέθηκε στη δίνη του κορονοϊού, όπως και όλη η ανθρωπότητα. Το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, με τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα να μπαίνει στη ζωή μας.

Ωστόσο εκτός από τον κορονοϊό, μέσα σε αυτή την τόσο διαφορετική χρονιά βρέθηκαν άτομα που ξεχώρισαν για το θάρρος τους, όπως η Μάγδα Φύσσα που βρήκε δικαίωση μετά από μία πολυετή «μάχη» στο δικαστήριο.

Επιπλέον υπήρχαν άνθρωποι που ξεχώρισαν για την ανθρωπιά τους, την ψυχραιμία τους, την αγάπη για τον συνάνθρωπό τους, κάποιοι από αυτούς ήταν οι γιατροί, οι νοσηλευτές που έδιναν την δίκη τους μάχη καθημερινά στα νοσοκομεία.

Υπήρξαν όμως και άτομα που έγραψαν Ιστορία όπως η Καμάλα Χάρις, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος της χώρας, και η Αικατερίνη Σακελαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Σωτήρης Τσιόδρας: O λοιμωξιολόγος που ενημέρωνε με ψυχραιμία τους πολίτες για τον κορoνοϊό

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλείται να αναλάβει την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για τα θύματα και τα κρούσματα του κορονοϊού, καταφέρνοντας με την ψυχραιμία που τον διακρίνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Εμφανιζόταν καθημερινά στην live ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό και χωρίς υπερβολές και φλυαρίες εξηγούσε τα δεδομένα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ήθος και την καλοσύνη είναι η συγκίνησή του το βράδυ του Σαββάτου 21/03/2020. Ο κύριος Τσιόδρας στάθηκε σε μία επιστολή που του έστειλε γνωστός του, καταξιωμένος επιστήμονας που του έγραφε ότι «κάνουμε μεγάλη φασαρία για μερικούς ηλικιωμένους».

Εκείνη τη στιγμή ο λοιμωξιολόγος για λίγα δευτερόλεπτα... λύγισε και δάκρυσε, λέγοντας τα εξής:

«Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Ποιους θέλουμε να έχουμε μαζί μας του χρόνου; Όλους, αλλά αυτό είναι αδύνατο. Μου έγραψε ένας γνωστός σοβαρός επιστήμονας πως κάνουμε πολύ φασαρία για λίγους ηλικιωμένους. Η απάντηση είναι πως το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών, πολλοί εκ των οποίων είναι μανάδες και πατεράδες μας».

Δείτε το συγκινητικό στιγμιότυπο:

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι σημερινοί ήρωες

Κάθε εποχή έχει τους δικούς της ήρωες. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι ήρωες της χρονιάς που φεύγει. Αυτή η τρομερή πανδημία δοκιμάζει τα όρια των συστημάτων υγείας σε όλες τις χώρες. Οι άνθρωποι που κρατάνε με νύχια και με δόντια τα συστήματα από την κατάρρευση είναι οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, οι διασώστες, αυτοί που μάχονται τον ιό στην πρώτη γραμμή και σώζουν ζωές.

Ο ανιδιοτελής αγώνας που έδωσαν υπό αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας συγκλόνισε το πανελλήνιο. Οι υγειονομικοί είναι η εμπροσθοφυλακή στην αντιμετώπιση του COVID-19, παρέχοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα, συλλέγοντας δεδομένα για τις κλινικές μελέτες, απαντώντας στα ερωτήματα και στους φόβους των ασθενών και των συγγενών τους.

Είναι βέβαιο, πως αυτοί οι άνθρωποι είναι που στηρίζουν αυτή τη στιγμή τον αγώνα κατά της πανδημίας. Είναι, επίσης, βέβαιο πως έχουν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μπορούμε να το απονείμουμε ως έπαινο την επόμενη μέρα της μάχης.

Συγκλόνισε το πανελλήνιο η Μάγδα Φύσσα

Η γυναίκα-σύμβολο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε στο Πέραμα, συγκλόνισε για ακόμη μια φορά αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Η Μάγδα Φύσσα, βγήκε μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη από την αίθουσα του Εφετείου λίγα λεπτά αφού ανακοινώθηκε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον γιο της αλλά και η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, είναι ένοχοι!

Με μια έκφραση στο πρόσωπό της που δεν περιγράφεται και με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό η Μάγδα Φύσσα φώναξε: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», με το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Ο Ελληνας CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά που δίνει ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας

Ο Έλληνας CEO της Pfizer, δρ Άλμπερτ Μπουρλά, είναι ένας από τους ανθρώπους που οδηγεί με ασφάλεια την ανθρωπότητα έξω από τη δίνη του κορονοϊού.

Η στιγμή της ανακοίνωσης του Έλληνα CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ότι το εμβόλιο της φαρμακευτικής για τον κορονοϊό παρέχει προστασία σε περισσότερους από εννέα στους δέκα, θα μείνει στην Ιστορία.

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», είχε δηλώσει ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωσή του.

«Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν», κατέληξε.

Ο Δρ. Μπουρλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Παύλου Τσακάλωφ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία Pfizer στην Ελλάδα το 1993 και 3 χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε και στις πέντε ηπείρους, ενώ έζησε σε 8 διαφορετικές πόλεις, 5 διαφορετικών χωρών. Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ. Το 2006 επανήλθε στην Ευρώπη και ανέλαβε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος για την Ασία, την Αφρική και τις χώρες του Ειρηνικού ωκεανού. Το 2010 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του Τμήματος «καθιερωμένων προϊόντων».

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατία

Ιστορία γράφτηκε στη Βουλή τον Γενάρη του 2020, καθώς εξέλεξε πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η ψηφοφορία είχε πανηγυρικό χαρακτήρα αφού η εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου ήταν δεδομένη αφού ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν προαναγγείλει πως θα την υπερψηφίσουν, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της από τον Πρωθυπουργό, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε δηλώσει στο ΑΠΕ: «Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα»

Πέθανε ο Κινέζος γιατρός που προειδοποίησε για τον κορονοϊό

Νικήθηκε από τον κορονοϊό ο γιατρός από την Ουχάν που είχε προειδοποιήσει για την φονική επιδημία από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά οι κινεζικές αρχές του είχαν κλείσει τότε το στόμα.

Σύμφωνα με την κινεζική Global Times, o οφθαλμίατρος Λι Γουενλιάνγκ (Li Wenliang) διαγνώστηκε επίσημα με κορονοϊό την 1η Φεβρουαρίου, ενώ κατέληξε πέντε μέρες αργότερα.

Ο 34χρονος γιατρός Li Wenliang από την πόλη Γουχάν της Κίνας ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν ότι ένα νέο στέλεχος κορονoϊού είχε μόλις κάνει την απειλητική εμφάνισή του. Όταν όμως προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συμπολίτες του για τη σοβαρότητα της ασθένειας, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα περίμενε. Τώρα νοσηλεύεται και ο ίδιος σε καραντίνα καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό.

Στις 30 Δεκεμβρίου, ο Li Wenliang «πέταξε μια βόμβα» στην ομάδα που έχουν σχηματίσει απόφοιτοι της ιατρικής σχολής στο δημοφιλές μέσο επικοινωνίας στην Κίνα WeChat: επτά ασθενείς από την τοπική αγορά θαλασσινών διαγνώστηκαν με ίωση τύπου SARS και νοσηλεύονται σε καραντίνα στο νοσοκομείο.

Ο Λι εξήγησε ότι, σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν, η ασθένεια ήταν ένας κορονoϊός –μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του προσήχθησαν από την αστυνομία της Ουχάν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου η αστυνομία της Γουχάν ανακοίνωσε ότι κινούνταν νομικά εναντίον 8 ανθρώπων που δημοσιοποίησαν φήμες στο ίντερνετ για μια ασθένεια που μοιάζει με την πνευμονία προκαλώντας αναστάτωση στον κόσμο.

Καμάλα Χάρις - Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας

Η Καμάλα Χάρις έγραψε Ιστορία στις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος της χώρας.

Η 55χρονη Χάρις, κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, επελέγη από τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για τη θέση της Αντιπροέδρου, το υψηλότερο αξίωμα που καταλαμβάνει ποτέ γυναίκα στις ΗΠΑ.

Η Χάρις είναι δικηγόρος, πολιτικός και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστής των ΗΠΑ για την Καλιφόρνια από το 2017.

Προηγουμένως υπηρέτησε ως 32η γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας από το 2011 έως το 2017 και περιφερειακή εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο από το 2004 έως το 2011.

Η Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας στις 20 Οκτωβρίου 1964. Είναι πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου Χάουαρντ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Στη δεκαετία του 1990 εργάστηκε στο Γραφείο του Εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο. Το 2004 εξελέγη Περιφερειακή Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο.

Εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας το 2010 και επανεκλέχθηκε το 2014 με ευρύ προβάδισμα. Στις 8 Νοεμβρίου 2016 κατάφερε να νικήσει τη Λορέτα Σάντσες στις εκλογές για τη Γερουσία για να διαδεχθεί την γερουσιαστή Μπάρμπαρα Μπόξερ. Η Χάρις έγινε η τρίτη γερουσιαστής της Καλιφόρνια και η πρώτη γερουσιαστής με τζαμαϊκανές ή ινδικές καταβολές.

Η Χάρις υποστήριξε το Medicare-for-all, τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ευφορικούς σκοπούς, τη θέσπιση νόμου DREAM για τα παιδιά μεταναστών και τη μείωση των φόρων για τις εργαζόμενες και τις μεσαίες τάξεις, αυξάνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις και το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών.

Η Χάρις ανήγγειλε επίσημα την εκστρατεία της για τη προεδρία στις 27 Ιανουαρίου 2019, σε μια συγκέντρωση στο Όουκλαντ, όπου δεσμεύθηκε να αγωνιστεί για τη «μεγαλύτερη φορολογική περικοπή στη μεσαία τάξη εδώ και μια γενιά», προωθώντας προοδευτικά ζητήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.