ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: «Επιστρατεύει» την τεχνητή νοημοσύνη κατά της υπογεννητικότητας

Ιαπωνία: «Επιστρατεύει» την τεχνητή νοημοσύνη κατά της υπογεννητικότητας
pexels.com

Στην τεχνητή νοημοσύνη στράφηκε η Ιαπωνία για να αυξήσει τον δείκτη γεννητικότητας της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του αριθμού γεννήσεων ανά την υφήλιο και την σοβαρή συρρίκνωση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, κάποιες χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ιαπωνία, αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το τέλος του αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ο πληθυσμός της Ιαπωνίας είναι περίπου 125 εκατομμύρια και αναμένεται μέχρι το 2100 να πέσει στα 53 εκατομμύρια.

Με τις γεννήσεις το 2019 να είναι λιγότερες από 865.000, μία μείωση ρεκόρ για τη χώρα, η κυβέρνηση του Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ότι το 2021 θα δοθούν στις τοπικές αρχές 2 δισεκατομμύρια γιεν (19 εκατομμύρια δολάρια) για τη μάχη κατά της υπογεννητικότητας, με ενίσχυση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.

Πώς θα το πετύχει αυτό; Βοηθώντας τους πολίτες να βρουν το... άλλο τους μισό. Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι αυτοί που προσφέρουν υπηρεσίες για αναζήτηση ταιριού. Η αναζήτηση αυτή βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια όπως η ηλικία, το εισόδημα. κ.α., σύμφωνα όμως με τα τοπικά μέσα, η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στις αρχές να αξιοποιήσουν και πιο προηγμένα συστήματα που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως οι αξίες και τα χόμπι. Στόχος είναι να φέρει κοντά δυνητικά ζευγάρια που θα ταιριάζουν και ως χαρακτήρες και προσωπικότητες.

«Σχεδιάζουμε να προσφέρουμε επιδοτήσεις σε τοπικές κυβερνήσεις που ήδη τρέχουν ή θα ξεκινήσουν τέτοια προγράμματα, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Ελπίζουμε η στήριξη να αντιστρέψει τη μείωση του αριθμού γεννήσεων στη χώρα» σχολίασε μέλος του υπουργικού συμβουλίου στο AFP.