ΚΟΣΜΟΣ

Ανασκόπηση 2020: Η πρώτη εκτόξευση ιδιωτικής επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα

Ανασκόπηση 2020: Η πρώτη εκτόξευση ιδιωτικής επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα
AP

Ιστορία έγραψε στις 30/5 του 2020 η Space X του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, καθώς έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία -έστω και με τη συνεργασία της NASA- που κατάφερε να στείλει επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα και συγκεκριμένα στο διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS)

Επιμέλεια: Χρήστος Διαμαντόπουλος - Γιώργος Μαρής

Η ιστορική εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 που μετέφερε την κάψουλα Crew Dragon πραγματοποιήθηκε από την «διάσημη» πλατφόρμα 39Α, από την οποία είχε απογειωθεί πριν από 51 χρόνια η αποστολή Απόλλων 11 με τον Νιλ Αρμστρονγκ ο οποίος έγινε και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

Η αποστολή με κωδική ονομασία "Demo-2" εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα και μεταδόθηκε ζωντανά από την NASA σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη εκτόξευση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά την παύση του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων της NASA το 2011.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς πετούσε με ταχύτητα 4.000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι Αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ προσέγγισαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Σάββατο (31/5) στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) μετά από περίπου 19 ώρες ταξιδιού. Το διαστημόπλοιο προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χωρίς προβλήματα και – έπειτα από σειρά ελέγχων - οι Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ βρέθηκαν μαζί με τους τρεις αστροναύτες που βρίσκονταν ήδη στον Σταθμό, τον Αμερικανό αστροναύτη, Κρις Κάσιντι, και δύο Ρώσους κοσμοναύτες. Την ώρα που «έδεσε» το διαστημόπλοιο, ο Σταθμός ήταν περίπου 422 χιλιόμετρα πάνω από τα σύνορα της Κίνας και της Μογγολίας.

Ιστορική προσθαλάσσωση

Οι δυο Αμερικανοί αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη μετά από σχεδόν τρεις μήνες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σαθμό, με την κάψουλα Dragon Crew να προσθαλασσώνεται με ασφάλεια στον Κόλπο του Μεξικού. Ήταν η πρώτη προσθαλάσσωση επανδρωμένου αεροσκάφους ύστερα από 45 χρόνια

Το Crew Dragon της SpaceX, προσθαλασσώθηκε στις 2 Αυγούστου του 2020 χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα στον Κόλπο του Μεξικού στα ανοιχτά της Πενσακόλα στην Φλόριντα. «Καλωσήρθατε πίσω Μπομπ και Νταγκ. Συγχαρητήρια στις ομάδες της NASA και της SpaceX για την απίστευτη δουλειά προκειμένου να καταστεί δυνατή αυτή η δοκιμαστική πτήση» δήλωσε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν. «Οι συνεργάτες είναι “κλειδί” για το πώς θα πάμε πιο μακριά από ποτέ άλλοτε και θα κάνουμε τα επόμενα βήματα για τολμηρές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.