ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι «δεν θέλει βία» αλλά επισημαίνει ότι υπάρχει «τεράστιος θυμός»

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι «δεν θέλει βία» αλλά επισημαίνει ότι υπάρχει «τεράστιος θυμός»
AP PHOTOS

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί αφού οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα, χαρακτήρισε σήμερα «εντελώς γελοία» τη διαδικασία παραπομπής του, για δεύτερη φορά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για επίσκεψη στο Άλαμο του Τέξας, όπου θα επιθεωρήσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ο Τραμπ είπε ότι υπάρχει «τεράστιος θυμός» για τις ενέργειες που γίνονται για την παραπομπή του, προσθέτοντας: «Δεν θέλω βία».

Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να παραιτηθεί, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουάσιγκτον

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ουάσιγκτον μετά την αποκάλυψη του FBI ότι υπήρχαν άλλα τρία σχέδια επίθεσης στο Καπιτώλιο ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν.

Την απόφαση πήρε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ενημερώθηκε από το FBI ότι υπάρχει σχέδιο τριών επιθέσεων στο Καπιτώλιο αλλά και διαδηλώσεις σε 50 Πολιτείες!

H πόλη θα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από σήμερα 12 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Η Εθνοφρουρά έχει εξουσιοδοτηθεί να αναπτύξει έως και 15.000 στρατιώτες στην Ουάσιγκτον με σκοπό να προστατέψουν την ορκωμοσία.

Ο στρατηγός Ντάνιελ Χάκανσον, επικεφαλής της Εθνοφρουράς, είπε σε δημοσιογράφους ότι αναμένεται να αναπτυχθούν περίπου 10.000 στρατιώτες στην πόλη μέχρι το Σάββατο και θα επικεντρωθούν στην υποστήριξη της ασφάλειας, της υλικοτεχνικής υποδομής και των τηλεπικοινωνιών.

Τρόμο προκαλεί πως η μια εκ των τριών επιθέσεων ήταν ένοπλη και μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «μια από τις μεγαλύτερες της ιστορίας στη χώρα»!

«Οπλισμένοι διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαδηλώσουν σε 50 Πολιτείες από τις 16 έως και τις 20 Ιανουαρίου και στην Ουάσινγκτον από τις 17 έως τις 20», αναφέρει η ανακοίνωση του FBI, όπως την μετέδωσε το ABC News.

«Στις 8 Ιανουαρίου λάβαμε πληροφορίες πως μια ομάδα καλούσε μια άλλη ώστε να καταλάβουν κυβερνητικές εγκαταστάσεις και δικαστήρια, την ημέρα που θα γινόταν η ορκωμοσία του νέου προέδρου. Αυτή η ομάδα, η οποία έχει ταυτοποιηθεί, σχεδιάζει να εισβάλει και σε άλλες εγκαταστάσεις στις 20 Ιανουαρίου», προσθέτει η ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για σχέδιο ένοπλων εισβολέων οι οποίοι έχουν ως στόχο να περικυκλώσουν το Καπιτώλιο και να εμποδίσουν τους Δημοκρατικούς να μπουν σε αυτό ακόμα και σκοτώνοντάς τους έτσι ώστε οι Ρεπουμπλικάνοι να καταλάβουν την εξουσία.

Επίσης, άλλη μια διαδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει στην μνήμη της γυναίκας που έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικού μέσα στο Καπιτώλιο. Πρόκειται για την Ashley Babbitt, βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας και φανατική υποστηρίκτρια του Τραμπ.

Το εσωτερικό σημείωμα του FBI προς τους Δημοκρατικούς μιλά για σχέδια εισβολών σε τοπικά και ομοσπονδιακά κτίρια αλλά και σε δικαστήρια αν επιχειρηθεί η απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία.

Έκλεισε λόγω απειλών το Μνημείο του Ουάσιγκτον

Η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το Μνημείο του Ουάσιγκτον μέχρι τις 24 Ιανουαρίου λόγω συνεχιζόμενων απειλών από ομάδες, οι οποίες ενεπλάκησαν στις ταραχές στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα, να διαταράξουν την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 του μηνός.

Στην ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της (https://www.nps.gov/nama/learn/management/wamoclose.htm) η Υπηρεσία αναφέρει ότι οι απειλές περιλαμβάνουν την πιθανή διαταραχή των εκδηλώσεων που οργανώνονται σε πολλές περιοχές του πάρκου National Mall.

Από σήμερα, 11 Ιανουαρίου, μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου, σταματούν οι ξεναγήσεις στο Μνημείο του Ουάσιγκτον. Ενδέχεται επίσης να διακόπτεται προσωρινά η πρόσβαση σε οδικούς άξονες, σε χώρους στάθμευσης και στις τουαλέτες του πάρκου «για να προστατευθούν η δημόσια ασφάλεια και οι πόροι του πάρκου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί από την Τουρκία επίσημη πρόσκληση για διερευνητικές