ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία - Κορονοϊός: «Νιώθω θεϊκά» λέει τρόφιμος σε οίκο ευγηρίας αφού έκανε τη 2η δόση του εμβολίου

Ισπανία - Κορονοϊός: «Νιώθω θεϊκά» λέει τρόφιμος σε οίκο ευγηρίας αφού έκανε τη 2η δόση του εμβολίου

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΟι τρόφιμοι ενός οίκου ευγηρίας στη Μαδρίτη έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού σήμερα και ορισμένοι εξ αυτών άρχισαν να σχεδιάζουν το πρώτο ταξίδι τους εδώ και μήνες.

«Νιώθω θεϊκά, είμαι ενθουσιασμένη που θα μπορέσω να ζήσω μια πιο φυσιολογική ζωή με όλους, χάρη στην άμυνά μου», δήλωσε η Ροζάριο Μαρτίν-Σανθ, ηλικίας 99 ετών.

Η 99χρονη ήταν η πρώτη τρόφιμος στον οίκο ευγηρίας Ballesol Parque Almansa που έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid πριν από μία εβδομάδα, ενώ άλλοι τρόφιμοι εμβολιάστηκαν σήμερα.

Μια άλλη ηλικιωμένη, η Μαρία Αθουνθιόν Οχέδα, είπε ότι ξύπνησε με τη σκέψη ότι έχουν περάσει επτά ημέρες από τότε που έκανε το δεύτερο εμβόλιο: «Επομένως, τώρα έχω ανοσία».

«Βρισκόμαστε εδώ, στον οίκο ευγηρίας, από τον Μάρτιο, εννέα μήνες χωρίς να βγούμε έξω», ανέφερε, προσθέτοντας πως η πρώτη έξοδός της, όταν της επιτραπεί, δεν θα γίνει χωρίς να φοβάται και ότι θα τηρήσει τους κανόνες ασφαλείας.

Οι οίκοι ευγηρίας στην Ισπανία επλήγησαν σφόδρα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, με σχεδόν 43.000 τροφίμους να έχουν πεθάνει από επιβεβαιωμένη ή ύποπτη Covid-19.

Οι τρόφιμοι και το προσωπικό των γηροκομείων ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν όταν ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το κέντρο φροντίδας Ballesol αναμένει οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές για την περίοδο μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο, προς το παρόν, οι τρόφιμοι θα μπορούν τουλάχιστον να βλέπουν συχνότερα τις οικογένειές τους, δήλωσε ο Χοσέ Αντόνιο Κοντρέρας, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών του οίκου ευγηρίας.

«Νομίζω ότι χωρίς να χαλαρώσουμε πάρα πολύ, πρέπει να αρχίσουμε να τους δώσουμε πίσω λίγη παραπάνω ζωή», σημείωσε.

Από την πλευρά τους, ο Αλίπιο Σάντσεθ και η Αραθέλι Λόπεθ, που είναι παντρεμένοι 66 χρόνια, είπαν πως τους έχει λείψει να βγαίνουν έξω.

«Είναι τα πάντα, να μπορούμε να βγούμε», είπε η Λόπεθ.

Ροή Ειδήσεων