ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού: Ραγδαίες εξελίξεις – Θα γίνει τελικά η συνάντηση της AstraZeneca με την ΕΕ

Εμβόλιο κορονοϊού: Ραγδαίες εξελίξεις – Θα γίνει τελικά η συνάντηση της AstraZeneca με την ΕΕ
AP

Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca δήλωσε ότι θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα εντός της ημέρας.

Η φαρμακοβιομηχανία ενημέρωσε πως θα καθίσει τελικώς στο τραπέζι των συνομιλιών σήμερα, Τετάρτη, διαψεύδοντας ότι αρνήθηκε να προσέλθει στην συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ δήλωσε νωρίτερα ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα η ένταση μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών παραγωγής του εμβολίου έχει χτυπήσει «κόκκινο». Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων προκαλούν ανησυχία αλλά και οργή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαιτεί από τις φαρμακοβιομηχανίες να τηρήσουν τις συμφωνίες.

Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων καλείται να δώσει έγκριση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά συζήτηση προκειμένου να εξηγήσει η εταιρεία τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πυρά Ε.Ε. εναντίον AstraZeneca

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αναφορικά με τον εφοδιασμό» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Προσέθεσε ότι «την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε με έκπληξη την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στην οποία όπως αναφέρει «έθεσε σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί» σημείωσε η Επίτροπος της ΕΕ.

Τόνισε ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολοταχώς για σκληρό lockdown στην Αττική – Έκτακτα μέτρα προ των πυλών

Ροή Ειδήσεων