ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Έβδομη νύχτα κινητοποιήσεων υπέρ του φυλακισμένου ράπερ Πάμπλο Χασέλ

Ισπανία: Έβδομη νύχτα κινητοποιήσεων υπέρ του φυλακισμένου ράπερ Πάμπλο Χασέλ
AP Photo

Για έβδομο συνεχόμενο βράδυ, κινητοποίηση στη Βαρκελώνη υπέρ του φυλακισμένου ράπερ Πάμπλο Χασέλ αμαυρώθηκε τη Δευτέρα (22/2) από επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, βανδαλισμούς και φθορές δημόσιας περιουσίας.

Έπειτα από μια συγκέντρωση αρχικά ειρηνική, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν το σύνθημα «λευτεριά στον Πάμπλο Χασέλ», διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης, ως την έδρα της αστυνομίας, όπου ορισμένοι πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενο εναντίον αυτοκινήτων που την προστάτευαν, όπως κατέγραψαν τηλεοπτικές κάμερες.

Κατόπιν διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς άλλους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, όπου έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

«Ομάδες ταραχοποιών έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα και πέταξαν αντικείμενα εναντίον περίοικων που διαμαρτύρονταν για τη συμπεριφορά τους», ανέφερε μέσω Twitter η καταλανική αστυνομία (Mossos d'Esquadra).

Η χθεσινοβραδινή διαδήλωση, υπό βροχή, προσέλκυσε πάντως λιγότερο κόσμο, ενώ τα επεισόδια δεν ήταν τόσο εκτεταμένα ούτε τόσο σφοδρά όσο τα προηγούμενα βράδια.

Από την περασμένη Τρίτη έχουν συλληφθεί 109 άνθρωποι σε αυτή την περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία.

Ο Πάμπλο Χασέλ, 32 ετών, καταδικάστηκε να εκτίσει εννιά μήνες φυλάκιση για εξύμνηση της «τρομοκρατίας», διότι μέσω Twitter χαρακτήρισε τον μονάρχη Χουάν Κάρλος «μαφιόζο», έπλεξε το εγκώμιο ανθρώπων που ενέχονταν σε επιθέσεις και κατηγόρησε την αστυνομία για φόνους και βασανισμούς μεταναστών και διαδηλωτών.

Η σύλληψή του έγινε αφορμή να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία αλλά και να βαθύνει το χάσμα στην κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και το κόμμα Ποδέμος της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο τάχθηκε υπέρ των διαδηλώσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.