ΚΟΣΜΟΣ

Οργή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Astrazeneca: Τέλος οι εξαγωγές αν δεν παραδίδει εμβόλια

Οργή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Astrazeneca: Τέλος οι εξαγωγές αν δεν παραδίδει εμβόλια
AP PHOTO

Οργισμένη με την Astrazeneca εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων κορονοϊού από την εταιρεία.

H EE «έχει κουραστεί να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν σε ενημέρωση ομάδας δημοσιογράφων, σύμφωνα με τον EU Observer.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι «εάν μια εταιρεία δεν παραδίδει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε εξαγωγές» και προσέθεσε ότι η AstraZeneca έχει παραδώσει στην Ιταλία λιγότερο από το 10% της σύμβασης για το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν κοιτάζουμε χώρες, αλλά εταιρείες. Η AstraZeneca πρέπει πρώτα να δείξει βελτίωση ή αύξηση των παραδόσεων προτού μπορέσουν να εξάγουν την παραγωγή AstraZeneca από την Ευρώπη» .

«Η εταιρεία πρέπει να παραδώσει. Και αυτό θα δημιουργήσει μια εμπιστοσύνη ότι τηρούν τη σύμβασή τους και αν τηρούν τη σύμβαση, φυσικά, οι πόρτες είναι ανοιχτές για εξαγωγές» συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη αυξάνονται και ότι η ΕΕ θα επιτύχει τον στόχο της εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα η Ιταλία αποφάσισε να μπλοκάρει την εξαγωγή φιαλιδίων εμβολίου της ΑstraZeneca κατά του κορονοϊού στην Αυστραλία.

Το μπλόκο αφορά 250.000 δόσεις με την Ιταλία να γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε που έθεσε σε ισχύ τους νέους κανονισμούς των «27» για τη διακοπή των εξαγωγών σε περίπτωση που η προμηθεύτρια εταιρεία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

Η απόφαση ελήφθη, μάλιστα, χωρίς να εκφράσει αντιρρήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έγραψε ο ιταλικός Τύπος.

Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου τοποθετήθηκαν στα φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση που έχει την έδρα της στο Ανάνι, κοντά στη Ρώμη και μέσα στο επόμενο διάστημα θα μοιραστούν σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και σχολεία - Τι σχεδιάζεται για την εστίαση